Гърция удължи кризисните мерките до 30 септември. До тогава пътуващите до южната ни съседка трябва да представят отрицателен ПСР тест, както и попълнена декларация с QR код. Мерките се прилагат по отношение на пристигащите с автомобил, самолет или плавателен съд.

Шофьорите на товарни камиони не са длъжни да представят PCR тест.

Гръцкото правителство следи развитието на пандемията и не изключва нова пълна карантина в страната, ако ситуацията с коронавируса се влоши.

Вчера  заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас обяви нови мерки за справяне с пандемията в област Атика.

Използване на маска е задължително във всички затворени обществени и частни помещения, както и на открити събирания като площади и опашки в магазините. Препоръчително е маската да се носи навсякъде, включително и навън. Силно препоръчително е за хората на възраст от 65 години нагоре, пише newsbg.eu. Задължителна е маска за производители и клиенти на хранителни и зеленчукови борси. 

Разстоянието между сергиите трябва да бъде най-малко от 3 метра.

Шестте мерки, които влизат в сила в Атика и ще бъдат валидни от 16 до 30 септември:

На всички концерти, които се провеждат на открити пространства, е зададена граница за запълване от 50%, могат да присъстват само седнали хора, задължително е използване на маска, забрана на алкохола и тютюнопушенето.

Що се отнася до Развлекателните центрове с музика на живо, работата им е спряна за 14 дни.

Що се отнася до работата на летните и зимните кина и театри, има 60% ограничение за заетост и задължително използване на маска на входа и изхода, както и по време на представлението от зрителите.

Задължително е използването на маска на всички затворени работни места (публични и частни), както и на всички открити места за събиране (напр. Площади, автобусни спирки, опашки в магазини, шествия, демонстрации, политически партийни събития), където не може спазва се правилото за разстояние от 1,5 метра. Силна препоръка за използване на маска на всички други открити пространства.

Работата на публичните пазари се определя на 50%, със задължително използване на маска за производители и потребители, с разстояние от 3 метра между сергии (и с възможност за паралелно функциониране на пазара в същия район в рамките на една и съща седмица)

На седалките на масата на заведенията е зададен лимит от 6 души

Припомня се, че правилото за 50 души остава в сила на всички събирания, както и отварянето в 10:00 ч., С изключение на супермаркети, пекарни, хранителни магазини и т.н.