Не сме готови да отворим училищата. Това е мнението на френски лекари, които призовават за затягане на здравните мерки на фона на започването на учебната година след два дни. 

Според здравните експерти, организацията, „не защитава персонала, студентите и техните семейства“. Според тях, училищата могат да станат клъстери, пише cnews.fr

И рискът не е само за здравето. Медиците предупреждават за дългосрочните последици, предизвикани от възможната поява на инфекциозни огнища в училищата. Това предполага по-специално затварянето на часовете „от десетката“, което би имало ефект „засилване на неравенствата в знанието и ученето и трайно нарушаване на икономиката и нашето общество“.

Медиците са Карин Лакомб, специалист по инфекциозни болести, Йером Марти, президент на Съюза на либералните лекари UFML, както и създателите на колектива Stop-Postillons, който от няколко месеца защитава генерализацията на носенето на маската, за да се бори срещу коронавируса.

Те препоръчват по-специално намаляване на часовете „чрез редуване на обучението лице в лице и дистанционно“. За да ограничат "контакта между класовете“.

Лекарите призовават за по-добра вентилация на помещенията, но и за „специализирани процедури в райони с висока вирусна циркулация“. Според тях това би избегнало необходимостта да се затвори цялото училище веднага щом бъде открит случай на Ковид.