Франция  ще обяви нови мерки в рамките на следващите две седмици, за да спре разпространението на Covid-19 сред трудовите колективи, заяви министърът на заетостта Елизабет Борн. В  Париж и Марсилия бяха обявени за „червени зони“, като страната записа невиждан ръст от месеци на заразата след края на блокадата.

Борн каза за в. „Журнал ди Диманче“, че следващата седмица правителството ще се консултира със синдикатите относно мерките, които вероятно включват маски, които са задължителни в колективни помещения и заседателни зали без естествена вентилация, но не е задължителни в отделни офиси.

Министърът каза още, че трябва да се въвежда „хоум офис” , когато това е възможно, в районите на страната, където вирусът се разпространява активно.

Столицата и департаментът Буш-дю-Рон са класифицирани като зони, в които коронавирусът „активно циркулира“. Ще се вземе и решение, което ще позволи на регионалните власти да налагат нови ограничения, които сметнат за необходими.

Париж в събота разшири частите на града, където маските вече са задължителни на открито, добавяйки популярни туристически зони като зоната около Айфеловата кула и Лувъра към списъка си с оживени търговски улици, пазари на открити пазари и зони за нощен живот, обявени на понеделник.

Марсилия също добави по-задължителни зони за маски. Сега е задължително да покривате носа и устата си на публично място в най-натоварените райони на няколко френски града, където физическото разстояние е трудно, включително Ница, Рен, Лил, Ла Рошел, Лион и Бордо.