Франция продължава да е най-тежко засегнатата страна в Европа от вълната на COVID-19. След като вчера в страната отчетоха рекордните 13 498 случая, днес новите заразени са 10 569 души.

В страната отчетоха рекорден брой починали от коронавирусната инфекция от месеци насам – 311 души, докато вчера тя бяха 154. В болница са 3 984 души, от които 593 са в интензивни отделения.

Марсилия, Париж и Бордо са сред районите, в които броят на новозаразените с коронавирус във Франция надхвърли 50 на 100 000 жители. Носенето на маски дори на открито е задължително, като изключения се правят само за велосипедисти или клиенти на кафенета и ресторанти, когато са седнали на масата, пише „Евронюз”.

Здравните власти поставиха още 13 департамента в списъка на така наречените „червени” зони, в които вирусът е „особено активен”. Това са селските райони на Аверон, Калвадос, Дуб, Жер, Ендър е Лоар, други региони около Париж като Марн, Горен Марн, източният френски департамент Мьорт е Мозел, както и Сон е Лоар, Тарн, Виен и Белфор.

Във въпросните 55 червени зони префектите имат право да въвеждат по-строги мерки срещу коронавируса от приетите на национално ниво. В Марсилия и Бордо е забранено събирането на повече от 10 човека заедно в парка или на плажа.

За разлика от стриктното блокиране между средата на март и средата на май, правилата срещу коронавируса почти не се спазват - много от хората, които живеят в рискови зони, имат маски, но не си покриват носа и устата с тях.

На теория нарушаването на изискването за носене на маска се наказва с глоба от 135 евро. Повечето от гражданите обаче се съобразяват само с изискването за маска в обществения транспорт, защото там има проверяващи.