Властите във Флорида призоваха 5,6 милиона души - над една четвърт от населението на щата, да се евакуират преди урагана "Ирма", предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТВ. 

Флорида е третият по население американски щат с почти 21 милиона жители.

"Ирма" отново се засили до буря пета категория и връхлетя крайбрежието на Куба, съпътстван от ветрове с максимална скорост 260 км/ч, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Националния център по ураганите на САЩ. Ураганът е на около 485 км от Маями и се движи на запад с около 20 км/ч.

От няколко дни губернаторът на Флорида Рик Скот призовава жителите да се евакуират, особено живеещите в крайбрежните райони, които може да бъдат наводнени при преминаването на урагана.

"Това е буря, която ще ви убие, ако не се махнете от пътя й", заяви говорител на Националния център по ураганите на САЩ.

Две атомни електроцентрали във Флорида ще бъдат затворени заради "Ирма". Компанията оператор "Флорида пауър енд лайт" каза, че ще затвори централите "Търки пойнт" и "Сейнт Луси" преди ураганът да достигне сушата.

"Ирма" връхлетя Куба и Бахамите и удари източната част на Карибския регион, нанасяйки катастрофални разрушения, а утре се очаква да достигне Флорида, посочва Ройтерс.

Карибските острови се опасяват от мрачни перспективи за туризма след урагана. Последиците от Ирма месеци наред ще създават затруднения за печелещата милиарди долари туристическа индустрия в региона в момент, когато хотелите, въздушните превозвачи и круизните компании се подготвят за натоварения зимен сезон.