Социалната мрежа Facebook нарече изявленията на американския президент Доналд Тръмп за победата му на изборите преждевременни. Компанията припомни, че преброяването на гласовете все още не е приключило.

"След като президентът Тръмп започна да прави преждевременни обяви за победа, ние започнахме да публикуваме известия във Facebook и Instagram, че гласовете все още се броят и че победителят все още не е определен. Ние също отбелязваме тази информация върху съобщенията и от двамата кандидати." , се казва в изявление на компанията.

Facebook, подобно на Twitter, означи последните публикации на Доналд Тръмп като „противоречиви“, „подвеждащи“. В тях настоящият президент на САЩ намекна за незаконността на късното преброяване на гласовете в редица щати. „Част или всички материали, публикувани в този туит, са противоречиви и може да са подвеждащи по отношение на избори или друг граждански процес“, гласи етикет в Twitter върху съобщението на Тръмп.

Според последните данни, публикувани от американските медии, кандидатът от Демократическата партия Джо Байдън печели от 220 на 238 електорални гласа, настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, представляващ Републиканската партия, - 213. В същото време от седем щата - Аляска, Уисконсин, Джорджия, Мичиган, Невада , Пенсилвания и Северна Каролина - Преброяването е в ход. Но дори и след приключване на този процес, победителят все още няма да бъде определен, тъй като сега се броят само гласовете на тези, които лично са се явили на избирателните секции.

Ситуацията може да се промени драстично, когато резултатите от гласуването по пощата станат известни. Например в Пенсилвания, държавата, която е сред най-важните по отношение на резултата от президентските избори, обработката на бюлетините може да бъде отложена до края на тази седмица.