Фейсбук блокира лайфстрийма на смъртта на френски терминално болен, който води кампания за евтаназия, съобщава "Ройтерс".

Ален Кок, който от 34 години страда от рядко и нелечимо дегенеративно заболяване, заяви, че ще намери друг начин да излъчи смъртта си. Той е спрял да се храни, да приема течности или лекарства и казва, че иска смъртта му да бъде видяна, за да убеди френските власти да премахнат забраната върху медицински асистираното самоубийство.

„Независимо, че уважаваме решението на Ален да привлече вниманието върху този важен проблем, ние не допускаме излъчване на живо, което включва прекратяването на живота му, тъй като следваме съвета на експерти, че показването на опити за самоубийство ще предизвика и разпространи повече самонараняване”, казва Фейсбук в изявление за Ройтерс.

Кок, 57, отговаря, че би искал да излъчи смъртта си в рамките на 24 часа, като се започне от сутринта. След като Фейсбук го блокира, той казва, че ще намери нови средства за предаване в рамките на 24 часа.

„Изядох последното си ястие… пия за ваше здраве за последен път. Пътят към избавлението започва и, повярвайте ми, щастлив съм”, Кок изрича във видео, поствано в петък (04.09) и заснето в леглото му в дома му в Дижон, източна Франция.

„Решил съм и съм в душевен покой”, добавя той.

Кок е писал до френския президент Емануел Макрон с молба да бъде позволено на медицински професионалисти да асистират в смъртта му. Макрон му отговаря, че според френското законодателство това не е разрешено.

Съседните на Франция Швейцария, Белгия и Холандия са приели закони, които позволяват медицински асистираната смърт в някои случаи. Но Франция не предприема тази стъпка, отчасти заради натиска от страна на католическата църква.

„Тъй като не съм над закона, не мога да удовлетворя молбата ви”, пише Макрон в писмо да Кок, което той публикува на страницата си във Фейсбук. „Желанието ви е да получите активна помощ в смъртта ви, което в момента не е позволено в нашата страна”, завършва френският президент.