Словакия ще тества за коронавирус  всички граждани над 10 години след ръста на COVID-19,съобщи премиерът Игор Матович, цитиран от Франс прес.  Тестовете ще бъдат безплатни, но премиерът не уточни дали ще бъдат задължителни.

Първата фаза започва идната събота и неделя в редица региони на 5,4-милионната страна.. Словакия отчете втория най-висок брой на новозаразени с коронавирус за едно денонощие, на фона на втората вълна от COVID-19.

 Единайсет души са починали от болестта вчера - рекорден брой за 24 часа, съобщи днес ведомството. Още шестима души са починали днес, като общо смъртните случаи достигат 88. В четвъртък бяха отчетени рекордните 2000 новозаразени, а в петък е имало 1968 нови случая на COVID-19.

Словакия премина през първата вълна от пандемията с едно от най-ниските равнища на заразени с коронавирус, но броят на новите случаи този месец рязко се увеличи. Пред последните 14 дни са отчетени 269 случая на 100 000 души, като по този показател страната е на девето място в Европа по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Словашкият премиер Игор Матович каза днес, че правителството е поръчало 13 милиона т.нар.антигенни тестове, които дават по-бързо резултатите, но не са толкова точни като стандартните Пи Си Ар тестове. Словакия избягва повторни всеобхватни ограничителни мерки, каквито наложи по-рано тази година, но ресторантите ще могат да предлагат само храна за вкъщи, разширени са правилата за задължително носене на маски, гимназиите преминават на дистанционно обучение, ограничават се събиранията, а различни обществени места отново се затварят