Токио, Сингапур и Осака оглавяват класацията на Списание Economist за най-безопасните градове в света за 2019 г. След тях следват следват Амстердам, Сидни, Торонто, Вашингтон, Копенхаген, Сеул и Мелбърн.

В същото време шест американски града веднага влязоха в челната десетка в класацията за цифрова сигурност: Чикаго, Вашингтон, Лос Анджелис, Сан Франциско, Далас и Ню Йорк взеха съответно от 3 до 8 място.

В дъното на класацията са Янгон (Мианмар), Каракас (Венецуела) и Лагос (Нигерия).

Индексът за безопасни градове се основава на 57 показателя, които са разделени на четири категории, а именно осигуряване на цифрова и лична сигурност, здравна сигурност, както и осигуряване на инфраструктурна сигурност.

Както е отбелязано в доклада за индекса на безопасни градове, през 2019 година при съставянето на рейтинга са били взети под внимание няколко нови критерия. Например тази година авторите са взели предвид наличието и бързината на спешните служби в града, наличието на авариен план, наличието на застраховка при бедствия и възможността да се защити инфраструктурата в случай на кибератака.