Европейският съюз обмисля премахването на втората по големина руска банка VTB от системата за съобщения Swift bank, заедно с шест други, които играят жизненоважна роля в руската икономика, предават theguardian.com

ЕС се стреми да забрани VTB и шест други банки от Swift, системата за съобщения, която е в основата на голяма част от световната търговия, в очакване на окончателно решение от висши служители на държавите-членки на ЕС по-късно във вторник.

Другите банки, които биха могли да бъдат изключени от Swift, включват три, които вече бяха санкционирани от ЕС миналата седмица: банка "Россия", за която представители на ЕС и западните власти смятат, че е личната банка на президента Владимир

Путин и много от неговите служители; Promsvyazbank и Vnesheconombank (VEB), и двете считани от служители на ЕС за инструктирани лично от руския президент, с ключова роля във финансирането на отбранителния сектор на Русия.

ЕС вече санкционира председателя на ВТБ и вицепремиер Дмитрий Григоренко, както и председателя на VEB Игор Шувлов, в по-ранен кръг от санкции, приети в навечерието на руската инвазия.

По-рано през деня председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че санкциите на ЕС ще нанесат „тежко въздействие върху руската икономика и Кремъл“. 

"Изключваме ключови руски банки от мрежата на Swift. Ние също така забранихме транзакциите на централната банка на Русия, единствената най-важна финансова институция в Русия . Това парализира милиарди чуждестранни резерви, спирайки крана на войната на Путин", каза тя.

Служителите на ЕС също вероятно ще финализират решението, обявено в неделя, за забрана на поддържаните от Русия канали RT и Sputnik.

Някои служители на ЕС също се интересуват от издаване на паспорти на квалифицирани руски граждани, които искат да емигрират от Русия.

В речта си пред Европейския парламент фон дер Лайен се позова на хилядите руснаци, които бяха арестувани при антивоенни протести, като каза:

"Има и друга Русия освен танковете на Путин. Протягаме ръката си на приятелство към тази друга Русия."

Но идеята тепърва ще бъде представена на държавите-членки на ЕС, които отговарят за решенията относно визовата политика.

Дипломатите изтъкнаха, че много страни вече изпълняват схеми за привличане на квалифицирани работници, които биха могли да бъдат използвани от талантливи руснаци, като същевременно подчертаха, че визите са национални, а не компетенции на ЕС.