Броят на новозарзените през последните седмици достигна тревожни размери. И това показа, че светът е на нов кръстопът, а международните организации са неефективни. Това заяви турският президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на конференция в Бештепе. 

"Вирусната епидемия доведе до появата на много недоразумение. Видяхме колко слаби са здравните системи на икономически много силните страни. Използвахме предимствата на президентската система на правителството по най-ефективния начин. Не оставихме хората си без надзор в епидемията. Събрахме близо 100 хиляди граждани от 141 държави заедно с техните семейства. Ние не само оставихме нашите граждани в границите си, но и сънародниците ни в чужбина. Борбата ни още не е приключила. Очаква се болестта да продължи, не е ясно кога ще приключи. Ние управляваме епидемията в рамките на нашите уникални политики. Броят на случаите достигна тревожни размери през последните седмици. Действаме без песимизъм. С епидемията виждаме, че светът е на нов кръстопът. Международните организации са неефективни в четенето на новата ера", заяви Ердоган, предаде NTV.

Ердоган коментира и ситуацията в Сирия.

"Ние не само отблъснахме терористите от нашите граници, но и осигурихме завръщането на нашите 411 сирийски братя в родината им. С присъствието си в Идлиб предотвратихме голяма миграционна вълна и хуманитарна драма. Предотвратихме падането на Триполи в Либия. Приносът на Турция за формирането на голяма надежда за политическо решение.

Искаме Турция да излезе от ЕС, когато да се откаже от стратегическата слепота. Турция също трябва да бъде в състояние не само да защитава закона на приятелските и братски, а не заради собствените си интереси. Не бихме могли да се съгласим да игнорираме нашата страна, която носи тежестта на всякакви събития в Източното Средиземноморие, що се отнася до природните ресурси", заяви още той.