Гърция "сее хаос" в Средиземно море и поради тази причина турските военноморски сили няма да се оттеглят. Това категорично заяви Реджеп Тайип Ердоган след среща с кабинета. Според него Атина няма право да издава навигационни уведомления, познати като НАВТЕКС, в зони, за които Анкара има претенции.

"Тези, които хвърлят Гърция пред турските военноморски сили, няма да застанат зад нея. Гърция обяви собствения си НАВТЕКС по незаконен и неправомерен начин... С този подход Гърция пося хаос, от който няма да може да избяга", заяви Ердоган.

Турция удължи проучвателната мисия на своя изследователски кораб Оруч Реис в спорна част на Източното Средиземноморие до 27 август, предизвиквайки напрежение в региона. Атина определи проучването като незаконно, предаде Reuters.

Гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас заяви пред журналисти вчера, че Гърция е издала НАВТЕКС, който също изтича на 27 август.

"Гърция отговаря спокойно и с готовност както на дипломатическо, така и на оперативно ниво. И с национална увереност прави всичко необходимо, за да защити суверенните си права", посочи Пецас.