Нещата вървят добре за Джеф Безос. Много добре. Акциите на Amazon, електронната търговия и облачните компютри, създадени преди 26 години, достигнаха най-високите постижения в сряда следобед, като изтласкаха пазарната капитализация на компанията стигна до 1,54 трилиона долара. Така богатството на Безос, който притежава 11,1% от компанията, достигна на рекордните 182,6 милиарда долара - най-високата нетна стойност на Forbes, регистрирана в почти четири десетилетия на проследяване на милиардери.

През април "Форбс" за трети път постави Безос на първо място в класацията на най-богатите хора в света. Към съответния момент той имаше около 113 млрд. долара според изчисленията на списанието. На второ място е Бил Гейтс, съоснователят на софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft), с 98 млрд. долара, а на трето - шефът на френската група за луксозни стоки "Луи Вюитон Моет Хенеси" (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно със 76 млрд. долара.

Същевременно финансистът Уорън Бъфет, който дълги години също бе на първите места в класацията, е дарил акции от холдинга си "Бъркшър Хатауей" (Berkshire Hathaway) на стойност 2.9 млрд. долара на четири семейни благотворителни фондации и на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", информира "Ройтерс". Това е 15-ото годишно дарение на Бъфет, който започна да дарява акциите си през 2006 година за благотворителни цели.

Досега даренията на инвеститора, който на 30 август ще навърши 90 години, вече са за над 37.4 млрд. долара.
Той направи най-голямото си дарение миналата година - 3.61 млрд. долара. Бъфет вече е дарил 48 процента от акциите на "Бъркшир", но все още държи 15.5 процента от конгломерата с централа в Омаха, щата Небраска, и контролира 31 процента от правата на глас. Според "Форбс" въпреки това той все още има състояние от 71.4 млрд. долара и е първи по богатство в света.