Видео, в което главните участници са служители на ООН, хвърли смут в една от най-важните институции в света. На въпросните кадри ясно се вижда как двама мироопазващи служители са в служебната кола, по време на задръстване в улица Тел Авив в Израел, в компанията на проститутка.

Дамата, облечена в къса червена рокля, е седнала в скута на мъж на задната седалка, а на видеото се вижда, че в колата има още един човек, който е на предната седалка.

"Шокирани сме и сме дълбоко разтревожени от видяното във видеото", каза говорителят на генералния секретар, Стефан Дюжаррик, този петък, който определи поведението, показано във видеото, като "отвратително" и противно на "всичко", което той представлява и върху което работи организацията „по отношение на борбата с неправомерното поведение на персонала на ООН“.

Той отбелязва още, че Службата за вътрешни надзорни служби вече прави преглед на случката, и че разследването протича "много бързо". Всъщност вече е известно къде се е случил актът, но идентифицирането на хората във видеото "предстои да приключи".

„Надяваме се процесът да приключи много бързо и възнамеряваме да предприемем бързи и подходящи мерки“, каза Дюжаррик.