Историческа суша в Индия предизвика евакуацията на хиляди хора. Стотици села останаха напълно обезлюдени, а жителите бяха принудени да напуснат родните си домове в търсене на питейна вода.

През последните седмици азиатската държава е под ударите на рекордно високи температури. Вчера в Делхи бяха отчетени 48 градуса по Целзий, а на някои места живакът в термометъра удари дори 50.

Само преди седмица австралийски учени предупредиха, че Апокалипсисът е много по-близо отколкото си мислим - краят на света щял да дойде през 2050 г. Глобалното затопляне щяло да предизвика невиждана суша и да принуди милиони хора да емигрират. Ще има недостиг на храна. Недостиг на питейна вода. И недостиг на територия, тъй като голяма част от крайбрежните райони ще бъдат залети.

Поне такива са прогнозите. Случващото се в Индия е доста притеснително напомняне за ужасяващия сценарий и кара мнозина да се замислят - случва ли се наистина? Идва ли краят на света?

Само на по-малко от 250 км от търговската столица на Индия - Мумбай, село след село се превръщат в пустиня. Според данните близо 90% от населението е било принудено да емигрира. Изоставени са били болни и възрастни хора, които се изправят пред криза с питейната вода.

Сушата не е била толкова лоша от 1972 г., обясняват властите. Пресушени са кладенци и водни помпи. Гладът, започнал в началото на декември, вече е засегнал 25 милиона души. До края на месец Май в едно от индийските село има останали едва 15 семейства, макар и някога населението да е наброявало 2000 души.

Заради липсата на вода са унищожени и голяма част от земеделските култури, които са основно препитание за селата в пресушения регион. Пострадали са плантации със соя, памук, лайм и други.

Индия отчита доста черна статистика. За последните 5 години сушата и унищожените земеделски култури в региона са довели до самоубийството на 4700 фермери. Само за последната година живота си са отнели 947 души. Кризата не само не е решена, но и се задълбочава, алармират от "Гардиън". Болниците са пълни с хора, страдащи от тежка дехидратация и с болести, свързани със стомашно-чревния тракт, заради консумирането на мръсна вода.

Учените предупреждават, че с покачването на температурите сушата ще става все по-жестока. Още повече, че населението на Земята продължава да расте. Липсата на вода ще принуди институциите да потърсят по-добри решения на проблема, за да се уверят, че всеки ще има достъп до питейна вода.

Апокалипсисът през 2050? Суша, глад, мор, борба за оцеляване, ядрена война...Учени предупредиха, че заради глобаблното затопляне краят е много по-близо, отколкото мислим