Днес се навършват 70 години от атомната бомба над Хирошима

Няколко дни по късно пада и бомбата над Нагасаки

06.08.2015 08:49 1958 0
Днес се навършват 70 години от атомната бомба над Хирошима

На днешната дата преди 70 години американският бомбардировач B-29 „Енола Гей” хвърля над японския град Хирошима атомната бомба "Little Boy" („Малчугана”). Това е първият път, в който цивилизацията ни използва най-разрушителното оръжие - атомното.

Това става в самия край на Втората световна война. След събитията в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения, Америка отвръща на удара. Тя вече има атомната бомба. Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви. Така поне Америка обяснява пред света защо е взела това решение.

Америка отхвърля идеята за използване на ядрени бомби само срещу военни цели - съществува риск от пропуск, а и няма да има психологическият ефект, който неминуемо ще се получи от масовата смърт на цивилни. Стратезите оглеждат различни градове за ядрени мишени и накрая се спират на Хирошима - най-вече поради големия брой жители.

Така се стига до 6 август 1945 година. Бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океана. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония. Била обявена тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква".

В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля "Малчугана" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – това са хора, издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени

Нещата не спират дотук. На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. "Дебелака", както била кръстена втората бомба, погубва между 60 000 и 80 000 японци – също цивилни, както и в Хирошима.

Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината.

Но така или иначе Хирошима и Нагасаки отприщиха ядрената надпревара, по време на която поне веднъж – през кубинската криза през 1962 – САЩ и СССР бяха на крачка от ядрен сблъсък. Разбира се, те отприщиха и мощно антиядрено движение в света, което несъмнено е имало и възпираща сила върху милитаристичното мислене.

Но така или иначе Хирошима и Нагасаки остават като мрачно предупреждение за цинизма и безумието на войната.

В Мраморното фоайе на Столична библиотека, в присъствието на Н. Пр. Посланика на Япония в 10.30 ч. ще бъде открита изложбата "70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки". Тя включва 30 плаката, които разказват историята на атомната трагедия и съвременните ядрени оръжия.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg

 

Изпрати новина