Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейс излезе с обръщение към всички хора, държави и управляващи.

TrafficNews представя най-важната част от словото му, изнесено днес, 31 август: 

Добро утро, добър ден и лека вечер.

Осем месеца след пандемията разбираме, че хората са уморени и копнеят да продължат живота си. Разбираме, че страните искат да върнат своите общества и икономики отново.

Това иска и СЗО. Поръчките за престой вкъщи и други ограничения са нещо, което някои страни смятат, че трябва да направят, за да премахнат натиска върху здравните си системи. Но те се отразиха тежко на поминъка, икономиките и психичното здраве.

СЗО напълно подкрепя усилията за повторно отваряне на икономиките и обществата. Искаме да видим децата да се връщат в училище и хората да се връщат на работното място, но искаме да видим как това се прави безопасно.

В същото време никоя държава не може просто да се преструва, че пандемията е приключила.

Реалността е, че този коронавирус се разпространява лесно, може да бъде фатален за хора от всички възрасти и голяма част от хората остават податливи.

Ако страните подхождат сериозно към отварянето си, те трябва също така сериозно да потиснат предаването на заразата и да спасят животи.

Това може да изглежда като невъзможен баланс, но не е така. Може да се направи и това е направено. Но това може да се направи само ако държавите контролират разористранението на вируса.

Колкото повече държави имат контрол върху вируса, толкова повече те могат да се отворят.

Отварянето без контрол е рецепта за бедствие. То не се случва по калъп с размер, подходящ за всички, не е всичко или нищо.

Вярваме, че има четири основни неща, върху които всички държави, общности и индивиди трябва да се съсредоточат, за да поемат контрола.

Първо, предотвратете усилване на събитията. COVID-19 се разпространява много ефективно сред групи от хора.

В много страни сме наблюдавали взривоопасни огнища, свързани със събиране на хора на стадиони, нощни клубове, места за поклонение и в други тълпи.

Предотвратяването на тези усилващи заболеваемостта събития е от съществено значение, но има начини да се провеждат събирания безопасно на някои места.

Решенията за това как и кога да разрешат събирането на хора трябва да се вземат с подход, основан на риска, в местния контекст.

Страните или общностите, които имат висок коефициент на предаване на заразара, може да се наложи да отложат събитията за кратко време, за да намалят разпространението.

От друга страна, страни или общности със спорадични случаи или малки клъстери могат да намерят креативни начини за провеждане на събития, като същевременно минимизират риска.

Второ, намалете смъртността, като защитите уязвимите групи, включително възрастните хора, тези с придружаващи заболявания и работещите на първа линия.

Страните, които правят това добре, могат да се справят с ниските нива на предаване, когато се отворят.

Чрез защита на тези, които са изложени на най-голям риск, страните могат да спасяват животи, да предотвратят хората да се разболеят тежко и да премахнат натиска върху здравните си системи.

Трето, хората трябва да изиграят своята роля, като вземат мерките, за които знаем, че работят за защита на себе си и другите - стойте на поне един метър от другите, почиствайте редовно ръцете си, практикувайте дихателен етикет и носете маска.

Избягвайте „трите C“: затворени пространства, места с много хора и настройки за близък контакт.

И четвърто, правителствата трябва да предприемат съобразени действия за намиране, изолиране, тестване и грижа за случаите, както и за проследяване и карантиниране на контактните лица. Широко разпространените заповеди за стоене вкъщи могат да бъдат избегнати, ако страните предприемат временни и географски насочени мерки и ограничения.

За да подкрепи страните в усилията им да се отворят, СЗО разполага с редица насоки, основани на факти, които могат да бъдат приложени в различни сценарии на предаване.

Наскоро публикувахме насоки за хотели и други места за настаняване, както и насоки за товарни кораби и риболовни кораби.

Всичко това е част от нашия ангажимент да подкрепяме всеки сектор да се отвори възможно най-безопасно.

Междувременно ние продължаваме да работим с нашите партньори чрез ACT Accelerator и механизма COVAX, за да гарантираме, че след като ваксината е налична, тя ще бъде достъпна равномерно за всички страни.

Бих искал да благодаря на Европейската комисия за нейното съобщение днес, че се присъединява към механизма COVAX, и за нейния принос от 400 милиона евро.

Както каза президентът Урсула фон дер Лайен, глобалното сътрудничество е единственият начин за преодоляване на глобалната пандемия. Напълно съм съгласен с Нейно Превъзходителство. /.../

Разбира се, не само училищата и бизнесът са засегнати от COVID-19.

Във всички страни здравните системи са подложени на изключителен натиск и действителното въздействие на пандемията по отношение на повишените заболявания и смърт от други болести остава да се проследи.

Проучване на СЗО, публикувано днес от 105 страни, показва, че 90% от страните са претърпели прекъсване на своите здравни услуги. Най-засегнати са страните с ниски и средни доходи.

Проучването показва, че до 70% от услугите са прекъснати по отношение на основни интервенции, включително рутинна имунизация, диагностика и лечение на незаразни болести, семейно планиране и контрацепция, лечение на психични разстройства и диагностика и лечение на рак.

Много страни започнаха да прилагат някои от препоръчаните от СЗО стратегии за смекчаване на прекъсванията в обслужването, като триация на пациенти за определяне на приоритети, преминаване към онлайн консултации с пациенти и промени в практиките на предписване.

Само 14% от страните обаче съобщават за премахване на потребителските такси, което СЗО препоръчва да компенсира потенциалните финансови затруднения за пациентите.

СЗО ще продължи да работи със страните, за да предостави инструменти за поддържане на основни здравни услуги.

Например, СЗО разработва „Център за обучение на здравни услуги“, уеб-базирана платформа, която ще позволи на страните да споделят опит и да се учат една от друга. /.../ 

И накрая, бих искал да спомена текущата работа на СЗО в отговор на друга извънредна ситуация - последиците от взрива в Бейрут.

Въпреки че Бейрут вече не е в заглавията, СЗО продължава да подкрепя Ливан след експлозията преди четири седмици, при която повече от 6500 души бяха ранени, 300 000 души останаха без дом и сериозно повредени критична здравна инфраструктура и медицински материали.

СЗО и нашите партньори осигуряват грижи за ранените, като гарантират, че всички имат достъп до основни и животоспасяващи здравни услуги, осигуряват подкрепа за психично здраве на здравните работници и общности и възстановяват разрушените болници.

В същото време отговаряме на COVID-19, като разширяваме тестването и лечението, купуваме спешно необходими лекарства и защитаваме здравните работници.

За да поддържа тази спасителна работа, СЗО отправи апел за поне 76 милиона щатски долара. Благодарим на всички дарители, които вече са ангажирали средства.

За да подкрепи този апел, фондацията на СЗО, която наскоро създадохме, днес стартира кампания, за която всеки човек или организация може да допринесе.

Може да дарите на whofoundationproject. Вашият принос ще промени живота на мнозина, които се нуждаят от подкрепа. /.../

В заключение бих искал да повторя четирите критични неща, върху които държавите, общностите и хората трябва да се съсредоточат, за да контролират предаването, за да могат безопасно да отворят своите общества и икономики.

Първо, предотвратете засилване на масовите събития.

Второ, намалете смъртността, като защитите уязвимите групи.

Трето, предприемете индивидуалните стъпки, за да защитите себе си и другите.

Четвърто, намерете, изолирайте и се грижете за случаите, както и контактите за проследяване и карантиниране.

И преди всичко, националното единство и глобалната солидарност са от съществено значение.

Този вирус процъфтява, когато сме разделени. Когато сме обединени, можем да го победим.

Благодаря ви!