Вчера почина английската актриса Диана Риг, която в последните години беше най-известна с участието си в сериала “Игра на тронове”. Риг обаче ще остане в света на киното и като единствената официална съпруга на Джеймс Бонд.

Родената в Донкастър на 20 юли 1938 г. актриса влиза в ролята на графиня Тереза ди Винченцо във филма от поредицата за Джеймс Бонд “В тайна служба на Нейно величество”. Филмът е може би един от най-интересните в поредицата, защото в ролята на Бонд е австралиецът Джордж Лейзънби, който играе в ролята на агента само в този филм и остава в историята като единственият актьор превъплащавайки се в ролята на Джеймс Бонд само веднъж. Бонд се слави като един от най-големите женкари, но именно Тереза (в ролята Диана Риг) успява да сложи край на ергенството на агента. Диана Риг, която се омъжва за Бонд във филма става единствената официална съпруга на 007 в поредицата. В края на филма Бонд и Тереза, която вече става Трейси Бонд се женят и отиват на меден месец, но по време на пътуването срещу тях е извършено покушение и Трейси е убита. Така Бонд остава без своята любов, а в следващите части от поредицата вече в ролята на Бонд е сър Роджър Мур. С Мур като Бонд има няколко препратки към геройнията на Диана Риг – Трейси Бонд включително и сцена на нейния гроб.

Проклятието за момичетата на Бонд спохожда и Риг, която дълги години остава с тази си най-популярна роля и трудно намира място в по-значими филми. Все пак вече на над 70 години Риг получава ролята в касовия сериал “Игра на тронове”, в който играе Олена Тирел.