49 положителни проби на коронавирус са установени сред нашите роми в град Мондрагоне, намиращ се близо до Неапол. Въведен е санитарен кордон. Според местните медии вирусът е бил внесен от България, тъй като преди около три седмици в същия регион са били направени около 100 теста на чуждестранни граждани - всички са дали отрицателен резултат. Смята се, че причината е отварянето на границите. Става ясно още, че всички заразени са добре. Почти всички са безсимптомни и повечето от тях вече са в център за Covid-19 Мадалони, като форма на допълнителна предпазна мярка, пише heralditalia.it.

Принудителната карантина обаче накара ромите да са на прага на бурна агресия. Днес те организираха демонстративно въстание около 11 часа сутринта в града, където социалният проблем явно преобладава над здравословния. Ромите нарушиха мини червената зона, обиколиха блоковете "Чирио" и се върнаха във вътрешността им в знак на протест. Явно причината е фактът, че те са затворени с дни, не могат да отидат на работа, а жегата в тези части вече е непоносима.

Вирджилио Пачифико, кмет на града, е поискал да се подсилят допълнително частите, охраняващи зоната. В момента тя е отделена с ограждения и се охранява от полиция, карабинери и Гражданска защита. Губернаторът на област Кампания Винченцо де Лука се е обърнал към вътрешната министърка Лучана Ламорджезе, искайки спешно изпращане на стотина представители на силите за сигурност. Министърката е обявила, че ще бъде пратено подкрепление от армията, за да охранява зоната.