Изследователи от Норвегия казват, че COVID-19 вероятно е бил много по-разпространен в Европа и по света, преди да бъде представен на света.

Учени от университетската болница Акерсхус близо до Осло идентифицираха положителен резултат от коронавирус в кръвна проба, взета от бременна жена на 12 декември 2019 г., и казват, че тя вероятно е била заразена в края на ноември или началото на декември.

„Нашите открития променят историята на епидемията от корона както в Норвегия, така и в света“, каза Ан Ескилд, професор и главен лекар в Акерсхус.

„Всъщност открихме четири от 1500 теста на бременни жени, които бяха положителни преди да бъде диагностициран първият случай във Франция“, каза тя пред Euronews.

През декември 2019 г. в Ухан бяха идентифицирани групи от подобни на пневмония случаи, а на 12 януари 2020 г. китайските власти споделиха за бързоразпространимия  коронавирус.

Според Eurosurveillance, европейското списание за наблюдение на инфекциозни заболявания, епидемиология, превенция и контрол, първите три европейски случая бяха потвърдени във Франция на 24 януари 2020 г., след като проявиха симптоми само няколко дни по-рано.

През май 2020 г. беше съобщено, че друг френски пациент, лекуван от пневмония в болница на 27 декември 2019 г., е дал положителна проба за COVID-19, след като беше анализиран тампон, взет по това време.