На големите международни летища в ЮАР има стълпотворение от туристи, които се опитват спешно да напуснат страната. Многобройната и неочаквана отмяна на полетите на редица авиокомпании създадоха значителни затруднения, сподели служител на летището в Йоханесбург. По обяд един от най-големите превозвачи с полети до ЮАР Qatar Airways преустанови всички полети. В резултат на това решение хиляди туристи и почиващи се оказаха в трудно положение, защото полетите им са отменени.В ЮАР се разпространява новият щам на коронавируса "Омикрон". Той вече беше регистриран при лица, които през последните 24 часа се върнаха от страни от Южна Африка във Великобритания, Италия и Германия.

От пристигналите вчера два полета в Нидерландия с 600 пътници, при 61 беше открит коронавирус. Местният новинарски портал News 24 описа ситуацията на летищата в Южна Африка като „истински хаос“.

Великобритания обяви първа, че преустановява полетите от ЮАР. Днес вече 20 държави, между които Сейшелите и Мавриций, въведоха забрана за полети от ЮАР. Опитващите се да си тръгнат от там туристи ползват първо полети на африкански авиокомпании, които да ги закарат до столиците на други държави от континента. Много летят до Адис Абеба, Кайро и Дакар.
В същото време акредитираните в ЮАР посолства и международни организации засега не препоръчват на своите сънародници и служители да напуснат територията на страната. „Ситуацията с щама "Омикрон" все още е много неопределена“, заяви служител на най-голямата в ЮАР застрахователна компания в областта на медицината „Дискавъри“.

Провеждат се изследвания, щамът има повишена активност, но още не е известно дали той е по-опасен от щама делта. Според информацията, наличните ваксини срещу COVID-19 предоставят защита и срещу новия коронавирусен щам.

Към днешна дата в Южна Африка са регистрирани около 150 заразени с новия щам. Страната отбелязва рязко увеличение на броя на случаите на COVID-19. Министерството на здравеопазването на Южна Африка вече предупреди, че държавата навлиза в четвъртата вълна на пандемията