28 469 нови случая на COVID-19 обяви Чехия за един ден. Това е абсолютен рекорд от началото на пандемията, предаде ТАСС. Новият рекорд на новозаразените надхвърли с 8 199 случая показателите от понеделник. Предишните върхови стойности бяха отчетени на 25 ноември миналата година - 27 937 нови случая.

Резкият ръст на новозаразените е свързан с бързото разпространение на варианта Омикрон на коронавируса. Към момента заболеваемостта в Чехия достигна 950 заразени на 100 000 жители. Омикрон вече е доминиращ в централноевропейската държава с 10,7 милиона души население - с него са заразени повече от 80 процента от новите случаи, посочва Ройтерс.

Чешкото правителство ще обмисли днес въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19 за работещите в ключови сектори и хората над 60-годишна възраст. Ще се мисли и евентуална за допълнителни противоепидемични мерки. В Чехия бе съкратен срокът на карантината и изолацията, а от тази седмица се въвежда задължително тестване на служителите в компаниите.

Експерти не изключват, че в края на януари дневният брой на новите случаи на COVID-19 в Чехия ще достигне близо 80 хиляди. От началото на пандемията в страната от COVID-19 са починали 36 937 души.