В България има твърде малко примери за дела, свързани с корупция или организирана престъпност на високо равнище, достигнали до успешен съдебен край. Този извод е поместила ЕК в мониторинговия си доклад за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност у нас, който бе представен вче­ра.

Във връзка с документа зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс констатира следното: “По­­ли­тическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година затрудниха извършването на реформи в България. Сега е моментът за изграждането на политически консенсус за ускоряване на реформите

Като цяло Брюксел определя напредъка през изминалата година като бавен. Фактът, че през периода, обхванат от настоящия доклад, се изредиха три различни правителства, както и липсата на работещ парламент, определено допринесоха за недостатъчната решимост за реформи.

За да напредват реформите, е необходимо да се признае наличието на проблеми и да се определят мерките за тяхното решаване. В това отношение сегашното правителство и НС предприеха важна стъпка с приемането на стратегия за съдебна реформа, отчита все пак ЕК.

В доклада си Брюксел приканва България да ускори напредъка по препоръките за реформата на съдебната власт, съблюдаването на етичните норми и борбата с корупцията и организираната престъпност. По отношение на доклада, отчитащ предприетите от Букурещ реформи, който също бе представен вчера, Тимерманс пък обобщи: “Румъния е поела по правилния път и трябва да се придържа към него. Справянето с корупцията остава най-голямото предизвикателство и най-големият приоритет.” Очаква се следващият доклад на ЕК за напредъка на България да бъде изготвен след около 1 година.

TrafficNews.bg