Бразилският електроенергиен системен оператор спря контролирано тока по места, за да предотврати по-сериозна криза, предаде Ройтерс. 

Драстичната мярка бе предприета на фона на горещото време в страната, което доведе до скок в потреблението на електричество. 

Спиранията на тока привлякоха вниманието към крехкостта на бразилската електроенергийна система, която изнемогва под натиска на рекордните горещини и суша. Операторът О Ен Ес е спрял 2200 мегавата мощности в осем щата. 

В момента Бразилия преживява горещо лято, вчера в мегаполиса Сао Пауло  беше регистриран най-топлият ден от началото на годината, като температурата достигна 36,5 градуса по Целзий. Това доведе до рязко увеличаване на потреблението на ток от климатици и други уреди. 

Атомният реактор „Ангра 1“ се е изключил автоматично от мрежата поради намаляване на честотата на тока по националната мрежа. От оператора, държавната енергийна компания „Елетробраз“, увериха, че няма рискове за служителите и околната среда. 

Бразилските власти нееднократно отрекоха необходимостта от въвеждане на режим на тока,

въпреки че най-тежката суша в страната от повече от 80 години изважда от строя водноелектрическите централи. 

Електроенергийните компании в Бразилия и без това вече имат затруднения при президентката Дилма Русеф, отбелязва Ройтерс. Русеф вече стресна инвеститорите, като неочаквано наложи поевтиняване на тока в опит да обуздае инфлацията. 

Новият икономически екип на президентката, чийто втори мандат на поста започна на 1 януари, каза, че ще разреши на електроразпределителните дружества да повишат цената на електроенергията. Според източник от правителството токът може да поскъпне с до 60% тази година. 

Сушата в Бразилия освен това породи риск от въвеждане на режим на водата в Сао Пауло, икономическия център на Бразилия и най-многолюдната агломерация в Южна Америка. 

TrafficNews.bg