Във видео, публикувано в Twitter преди минути, премиерът на Великобритания Борис Джонсън съобщи, че е заразен с коронавирус. Той е развил леки симптоми през последните 24 часа, направил си си е тест, който е положителен коронавирус.

Той написа в мрежата:

През последните 24 часа развих леки симптоми и тествах положително за коронавирус. Сега се самоизолирам, но ще продължа да водя отговора на правителството чрез видеоконференция, докато се борим с този вирус. Заедно ще победим това. #StayHomeSaveLives

Допреди няколко дни мерките в борбата срещу коронавируса във Великобритания се различаваха от тези, които се прилагат вече в почти цяла Европа. Действията на министър-председателя Борис Джонсън  получиха тежка критика от голяма част от британците.

Отворените училища предизвикаха най-много възмущение сред родителите, като някои от тях оставиха децата си у дома.

Първоначалните мерки, които страната въведе, бяха да отмени по-големите спортни и културни събития. Хората със симптоми като кашлица или треска трябваше да останат по домовете си за период от 7 дни, а за населението над 70 годишна възраст със здравословни проблеми, беше препоръчана пълна самоизолация за 12 седмици. Тестове за коронавирус пък се прилагаха единствено върху тези, които проявяват някои от симптомите.

Цялостната стратегия на британското правителство беше съсредоточена върху идеята, че в един момент хората ще си изградят т.нар. "стаден имунитет" - момент, в който по-голямата част от хората са преболедували и разпространението на заразата спира заради изградения от мнозинството имунитет срещу нея. 

Нарастващият брой на заболелите обаче започва да оказва явен натиск върху правителството и наруши първоначалната представа за ситуацията.

В момента заразените на Острова са близо 12 000, починалите са 587.