Ще има "ефективен" британски дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин, като нито министри, нито други официални представители ще присъстват. Това заяви днес пред Камарата на общините премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

В понеделник Белият дом също съобщи, че членове на американската администрация ще бойкотират предстоящото спортно състезание в Китай заради драстичните нарушения на човешките права там, но спортистите от САЩ ще могат да участват.

Запитан от двама отделни депутати дали Лондон ще последва примера на Вашингтон, Джонсън каза, че предстои "ефективен дипломатически бойкот", но според него "спортният бойкот" е безсмислен и това остава политика на неговото правителство.

По повод появило се видео, на което хора от екипа му се веселят по време на локдауна миналата година, Джонсън каза, че няма да подава оставка и обвини опозицията, че "мъти водата". Все пак той се извини за случая и каза, че също се е разгневил много от този клип. Същевременно той увери, че това не е било празненство и че не са били нарушавани правилата на локдауна.