Британският премиер Борис Джонсън осъди остро расистките прояви на българските фенове по време на вчерашния мач между България и Англия в София, предаде БГНЕС.

"Расизмът, който чухме и видяхме вчера, бе отвратителен и няма място във футбола или където и да е другаде", се казва в изявление на официалния говорител на Джонсън.

"Английските футболисти и треньори демонстрираха страхотна чест и премиерът ги поздравява. Играчите бяха жертва на жалки атаки. УЕФА трябва да приеме фактите. С това петно на футбола не се действа адекватно. Расизмът и дискриминацията трябва да бъдат изхвърлени от футбола веднъж завинаги. Подкрепяме искането на Футболната асоциация за спешно разследване и тежки санкции. Ще пишем до УЕФА с искане това да се извърши бързо", допълни говорителят на Борис Джонсън. 

Кадри от камери показаха български фенове, размахващи нацистки поздрав и издаващи маймунски звуци в посока на чернокожите играчи на Англия. Голяма част от британските вестници днес излязоха с първи страници, посветени на расизма в българския футбол.

Бойко Борисов поиска оставката на Борислав МихайловПравителството спира финансирането на българския футболен съюз