Блокират свободното движение между общините в Словения. Мярката е, за да се ограничи разпространението от коронавирус, съобщи премиерът Янез Янша .

Забраната влиза в сила от утре и ще продължи в рамките на седем дни. Постепенно ще бъде облекчавана в районите, които се борят най-успешно с пандемията от коронавирус.

Янша призова словенските граждани да сведат до минимум контактите си, за да може възможно най-скоро ограниченията да бъдат отменени, пише СТА.

Случаите, в които гражданите ще могат да напускат общините, са като онези през март, когато подобна мярка бе в сила. Изключенията се отнасят до пътувания с цел отиване на работа, земеделска работа, отиване на лекар или в аптека и грижа за близък роднина.

Янша повтори казаното по-рано от министъра на здравеопазването Томаж Гантар, че скоро ще бъдат подготвени над 700 легла за лечение на пациенти с Ковид-19, както и че се водят разговори за допълнителни 300 легла.

В Словения вчера бяха регистрирани нови 1675 случая на зараза с коронавирус, с които общият брой на потвърдените случаи достигна 14 288. Починали са общо 241 пациенти, шестима от които през последните 24 часа.