Паметници и статуи в САЩ и по света, които са посветени на исторически личности, свързвани с робство и расизъм, са станали цел на демонстрациите по време на протестите на BlackLivesMatter.

След като през уикенда демонстранти в Бристол унищожиха монумент на Едуард Колстън, който е бил търговец на роби, но филантроп, статуи и на други исторически личности бяха увредени.

Вчера в щата Ричмънд демонстранти свалиха статуя на Христофор Колумб, запалиха я и хвърлиха в близкото езеро.  Днес в град Бостън статуята му бе обезглавена.  Гневът към Колумб е заради отношението и насилието към коренното население на Америка.

През уикенда паметник на английския министър председател Уинстън Чърчил в Лондон бе надраскан с графити с надписи „расист”. Срещу Чърчил недоволството е изразено, че той е отговорен за Бенгалския глад, при който 3 млн. в Британска индия умират от глад.

В Беглия самите власти махнаха статуя на крал Леополд Втори в град Антверпен. Статуята на  спорната фигура от колониалното минало на страната бе изпратена в местен музей. Това решение е било взето, след като през уикенда хиляди хора в цяла Белгия протестираха.

Статуята, намираща се до църква в предградието Екерен, стана обект на вандализъм миналата седмица. Подобна съдба постигна и други скулптури на белгийския крал Леополд Втори, управлявал страната от 1865 до 1909 година.

Той остава в историята с това, че е колонизирал Конго и страната остава за дълго негова лична собственост. В името на "цивилизаторската мисия" на Белгия Леополд Втори налага режим, който историците описват като изключително брутален, основаващ се на производството на каучук чрез принудителен труд.