Ваксината срещу Covid-19 ще бъде безплатна за всички в САЩ, ако се докаже като ефикасна. Това обявиха американски представители, като подчертаха, че няма да съкращават процедурата за сметка на безопасността на ваксината.

Пол Манго, висш представител на Министерството на здравеопазването, коментира пред журналисти, че изобщо няма да пренебрегват регулациите, които оценяват и одобряват ваксините.

Вашингтон инвестира повече от 10 милиарда долара в шест проекта за ваксини и подписа споразумения, които гарантират доставяне на стотици милиони дози, ако бъдат одобрени след клинични изпитания.

Дозите ще бъдат платени от правителството, информира АФП.

На лекарите или клиниките, които ще поставят ваксините, ще трябва да им се плати, но разходите предимно ще бъдат покрити от частните и публичните застрахователи.

Манго подчерта, че повечето застрахователи са се съгласили да не вземат пари от клиентите си.

На път сме да осигурим стотици милиони дози до януари 2021 г., добави той.

Франсис Колинс, директор на Националните институти по здравеопазване, каза, че е "предпазлив оптимист", че най-малко една от шестте ваксини в САЩ ще бъдат създадена до края на годината.

Критици на президента Доналд Тръмп изразяват тревога, че администрацията може да заобиколи строгите регулации за ваксини и да обяви, че имат достъпна преди 3 ноември, когато ще се проведат президентските избори. Това обаче се отхвърля от Манго.

Тази седмица Русия одобри ваксина дори преди да започне последната фаза  клинични изпитания.

Топ експертът по инфекциозни заболявания в САЩ Антъни Фаучи изрази надежда, че руснаците наистина са доказали, че ваксината е безопасна и ефикасна, но той сериозно се съмнява в това.

Колинс сравни руската ваксина "Спутник V" с играта руска рулетка.

Колко ще струва руската ваксина срещу COVID?Първите серии ще бъдат по-скъпи