Днес Европейската комисия предложи за пръв път да бъде задействана директивата за временна закрила, за да се даде сигурност на бежанците от Украйна. От началото на войната в Украйна са напуснали над 650 хиляди бежанци, уточниха от комисията.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи трябва да обсъди днешното предложение на ЕК. В случай, че то бъде одобрено, бежанците ще получат право на временен престой, както и достъп до трудовия пазар и системите на образование, здравеопазване и социални грижи. Предвижда се тези права да бъдат предоставени и на мигрантите, пристигнали законно в Украйна преди военните действия.

Комисията предлага бежанците да бъдат допускани по-лесно през границите на ЕС. Предвижда се облекченията да действат една година и може да бъдат удължени още два пъти с по шест месеца.

Повечето украинци притежават биометрични паспорти и украинските граждани имат право на безусловен престой в ЕС в срок до 90 дни. Тези условия облекчават пристигането им в ЕС и предотвратяват възможността европейските системи да бъдат внезапно залети с огромен брой молби за убежище.