Бащата на Грета Тунберг призна в интервю, че преди време екоактивистката е страдала от депресия. Сванте Тунберг направи разкритията в предаване на Би Би Си Радио 4.

По думите му Грета е страдала от депресия в продължение на "три или четири години" преди да започне да пропуска часовете в петък, за да протестира срещу изменението на климата през 2018 година.

Момичето спряло да говори и отказвало да яде. Тогава Сванте започнал да прекарва повече време с Грета и по-малката ѝ сестра Беата в дома им в Швеция.

14-годишната Беата е диагностицирана с хиперактивност с дефицит на вниманието, синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство. Тя вече е борец за феминистката кауза и амбициозна певица. Грета има и Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство, но тя посочи аутизма си като "свръхсила", а не като тежест.

Грета нарекла родителите си "огромни лицемери" защото според нея те не вземали достатъчно сериозно проблема с климата. 

Баща ѝ заяви, че се надява нещата да станат „по-малко интензивни“ за семейството и добавя, че вярва, че Грета наистина иска да се върне в училище. Той придружаваше Грета на нейните трансатлантически пътешествия, но каза, че няма да има нужда да го прави, тъй като на 17 януари тя навършва 17 години.

Грета Тунберг е „Личност на годината" за 2019 г.Шведската активистка е провъзгласена от списание Time