Бързите антигенни тестове за Ковид-19 не са много надеждни за изследване на деца. Tова е  установено чрез проучване, цитирано от Ройтерс.

Твърди се, че този тип изследвания не отговарят на критериите за точност, определени от Световната здравна организация, от регулаторните органи в САЩ и Великобритания.

Анализирани са данни от 17 проверки на бързи антигенни тестове от изследователи на кьолнския Институт за качество и ефективност в здравеопазването, а в проучването са включени шест марки тестове, като са участвали повече от 6300 деца и тийнейджъри.

Всичките изследвания, без едно, са направени от обучени служители. В сравнение с ПСР тестовете, антигенните не успяват да открият вируса на Ковид-19 при 36 процента от заразените деца, са констатирали учените.

При 20 процента от подрастващите, проявяващи симптоми на инфекцията, тестовете не са положителни. При безсимптомните деца - 44 процента от изследванията пропускат вируса. Едва около един процент от тестовете са погрешно са открили вируса при дете, което всъщност не е било заразено.

Резултатите от анализите будят съмнения относно ефективността на бързите антигенни тестове, които масово се използват в училищата.

Данните от изследванията са публикувани в специализираното издание "Би Ем Джи евидънс - бейсд медисин".