Няколко американски телевизии спряха излъчването си по време на реч на Доналд Тръмп относно изборните нарушения.  От Белия дом американският лидер обяви нелегитимно, че печели президентските избори. Това се случва за втори път тази седмица. Няколко американски телевизии спряха прякото излъчване на 16-минутната реч, а редица републиканци заклеймиха лъжите на държавния глава.

MSNBC спря изявлението на президента на САЩ минути след началото. Водещият Брайън Уилямс заяви: "Ние тук сме в необичайна позиция, защото не само прекъсваме президента на САЩ, но и коригираме президента на САЩ".

А междувременно името на следващия амйерикански президент все още не е ясно.  Байдън взима 253 гласа в Избирателната комисия, а Тръмп – 214. Неразпределени са 71 гласа, необходими за победа са 270. Демократът е спечелил рекордните над 71 млн. гласа, а републиканецът е събрал около 67 млн. гласа или с 4 млн. повече от кампанията си преди 4 г. Това се обяснява с високата избирателна активност в САЩ,

Провокиран от резултатите Тръмп предприе извънредно нападение върху демократичния процес на страната от Белия дом, като заяви, че изборите са били „откраднати“ от него.

Без да предоставя доказателства, Тръмп обвини избирателни работници в предполагаема измама в щатите, където резултатите от намаляващ набор от преброени гласове тласкат демократа Джо Байдън по-близо до победата.

„Това е случай, в който се опитват да откраднат избори“, каза Тръмп, който говори около 15 минути в инструктажа на Белия дом, преди да си тръгне, без да задава въпроси.

В Пенсилвания преднината на Тръмп се е свила от 319 000 в сряда следобед до около 50 000 до четвъртък вечерта, докато маржът му в Джорджия е спаднал от 68 000 на 2500. Очакваше се тези цифри да продължат да се движат в полза на Байдън, като много от останалите бюлетини от райони, които обикновено гласуват за демократи, включително градовете Филаделфия и Атланта.

Междувременно Байдън видя преднината си в договора в Аризона от 93 000 до около 48 000; той изпревари в Невада само с 11 000 гласа.

Байдън ще стане следващият президент, като спечели Пенсилвания или като спечели двама от триото Джорджия, Невада и Аризона. Най-вероятният път на Тръмп изглеждаше по-тесен - той трябваше да виси на Пенсилвания и Джорджия, докато изпреварваше Байдън в Невада или Аризона.

„В Америка гласуването е свещено. Така хората от тази нация изразяват своята воля и тя е волята на гласоподавателите. Не друг и не друго избира президента на Америка. Затова всяка бюлетина трябва да бъде преброена и точно това ще видим в момента. Демокрацията понякога е объркана и понякога заслужава търпение. Но това търпение сега се възнаграждава повече от 240 години със система на управление, на която завижда целият свят“, каза Байдън.

Повечето големи телевизионни мрежи дадоха преднина на Байдън от 253 до 214 в гласовете на избирателния колеж, които до голяма степен се определят от населението на щата, след като в сряда той залови ключовите щати Уисконсин и Мичиган

Докато демонстрантите маршируваха в няколко американски града за втори пореден ден, изборите бяха в ръцете на граждански служители, които методично преброяваха стотици хиляди бюлетини, много от които бяха изпратени по пощата на фона на пандемията от коронавирус.