Шествия, засилено полицейско присъствие и по-малко от 1% разлика между кандидатите. Такава е ситуацията в момента в САЩ, където страната избира 46-ия си президент. Изборите приключиха, но резултатът все още не е ясен. По-голямата част от бюлетините са преброени, но все още се чакат резултатите от т.нар. "колебаещи щати".

Битката е между Доналд Тръмп и Джо Байдън, като двамата изразиха силна убеденост ще се спечелят в социалните мрежи, а Тръмп дори отправи обвинения за възможно фалшифициране на изборите.

„Ние водим с ГОЛЯМА преднина, но те се опитват да крадат изборите. Никога няма да им позволим да го направят. Гласовете не могат да се подават след затваряне на анкетите!“, написа Тръмп във Туитър.

Той предрече "голяма победа", като същото направи и кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън, който заяви, че е уверен в спечелването на изборите. Той обаче каза, че ще отнеме известно време до обявяването на резултатите. Призова симпатизантите си да бъдат търпеливи и да не губят вяра.

„Тук съм тази вечер, за да ви кажа, че сме убедени, че ще спечелим вота. Знаем заради безпрецедентния брой предварително гласували. Но ще отнеме време и трябва да сме търпеливи, докато не бъдат преброени всички гласове. Нищо не е приключило, докато това не се случи. Ще знаем резултатите най-рано утре сутрин. Може да отнеме малко повече време. Не е моя работа, нито на Доналд Тръмп да обявява кой е спечелил. Това е решение на американския народ“, каза Байдън.

Временните резултати показват вече по-малко от 1% преднина в националното гласуване за Джо Байдън пред Доналд Тръмп.

Засега в избирателната колегия Байдън има 223 гласа, а Тръмп - 212, като 103 делегатски гласа още не са разпределени, сочат данните на сайта Риъл Клиър политикс.

Междувременно тълпи от хора започнаха да се стичат към Белия дом, след като изборните секции в страната започнаха да затварят. Множеството очаква изборните резултати, а властите са подготвени за реакциите след оповестяването на победителя в президентския вот. Вчера посолството на България във Вашингтон предупреди за възможни размирици.

Протестно шествие тръгна и от Белия и дом и продължава по улиците на Вашингтон. Участниците в него твърдят, че са част от движението „Black lives matter“ и че подкрепят Джо Байдън.

В района има изключително засилено полицейско присъствие. Много от улиците са затворени и няма как да се стигне до Белия дом, където се намира Доналд Тръмп в очакване на изборните резултати. Той заяви, че ще празнува с 250 гости.