Продължава конфликта между Аремния и Азербайджан в Нагорни Карабах. Според посолството на Азербайджан на 26 октомври въоръжените сили на Армения са подложили на артилерийски обстрел частите на азербайджанската армия

В  грубо  нарушение на новото хуманитарно прекратяване на огъня, на 26 октомври   в  08.05  ч. въоръжените  сили  на  Армения  подложиха  на артилерийски  обстрел частите на азербайджанската армия, разположени в сафиянското  село  на  Лачин. По-късно град Тертер и селата от региона Тертер  са  подложени  на  интензивен  обстрел  от въоръжените сили на Армения.

Друго,  трети  пореден  път  режимът на прекратяване на огъня, е грубо пренебрегнат и нарушен от Армения; Московско съвместно изявление от 10 октомври,  ангажиментите потвърдени от посредническите усилия на Париж от  18  октомври и срещата на 24 октомври във Вашингтон и споразумение за  прилагане  на  незабавното прекратяване на огъня. Това е поредната
демонстрация  на  умишлено  неспазване  от страна на Армения на своите ангажименти   и   открито   неуважение   към   неуморните   усилия  на международните   посредници. Очевидно,   както   е   декларирано  от министър-председателя на Армения, тази държава не вижда дипломатическо решение на конфликта и крайната цел е да продължи военната окупация на азербайджанските територии.

Азербайджан се ангажира със своите съгласувания и показва уважение към договореното прекратяване на огъня.

Цялата   отговорност  за  нарушаване  на  прекратяването  на  огъня  и продължаваща ескалация в региона носи политико-военното ръководство на Армения.