Сметките в ресторантите и пъбовете във Великобритания ще бъдат намалени наполовина от понеделник до сряда през август. Така всички, които посещават заведения за хранене ще плащат само половината сметка. Това е една от мерките за справяне с кризата от коронавируса, която обяви финансовият министър Риши Сунак днес.  Всички мерки са на стойност 30 млрд. паунда, но безспорно най-голям интерес предизвика правителствената е за заведенията, съобщава "The Sun".

Правителството ще покрие другата половина  от сметката чрез схемата „Eat Out to Help Out”, която е до 10 паунда на човек.  Отстъпката включва  всякакви ястия, но без напитките към менютата.

Така за четиричленно семейство, което консумира храна за 80 лири, ще плати само 40.

 „Мярката е, за да върнем клиентите обратно в ресторанти, кафенета и пъбове, като по този начин ще защитим 1,8 милиона души, които работят в сектора”, каза Сунак. Намалението от 10 паунда на човек включва и деца, но ако двама души направят 25 паунда сметка, те ще платят 15 паунда.

Няма ограничение за броя пъти, когато може да се използва отстъпката, така че може да се получи храна на половин цена всеки понеделник, вторник и сряда през август по няколко пъти на ден.

Фирмите ще трябва да се регистрират, преди да могат да предложат отстъпката, както и да бъдат одобрени от Агенцията за стандарти за храните.

Идеята е вместо да се издават ваучери за отстъпки на хората, които правителството смята, че може да има риск от измама - ресторанти, кафенета и кръчми ще могат да искат връщане директно на парите.  Клиентите ще получат отстъпката само при консумация на място. Ако не се изяде цялото ястие и се иска да се опакова за вкъщи, ще трябва  да се плати цялата сума.

Схемата ще започне на 3 август и ще продължи до 31 август.

.