Главният американски инфекционист предупреди, че разпространяването на ваксина срещу COVID-19 за спешна употреба, преди това да се окаже безопасно и ефективно при големи изпитвания, е лоша идея, която може да има смразяващ ефект върху тестването на други ваксини.

Учени и здравни експерти изразиха загриженост, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще окаже натиск върху американската администрация по храните и лекарствата, за да достави ваксина преди ноември, за да увеличи шансовете си за преизбиране.

Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, отказа да коментира действията на президента, но заяви, че има рискове от бързането на ваксина, въпреки спешната нужда.

„Единственото нещо, което не бихте искали да видите с ваксина, е получаването на EUA (разрешение за спешна употреба), преди да получите сигнал за ефикасност“, каза Фочи пред Reuters

„Една от потенциалните опасности, ако преждевременно пуснете ваксина, е, че би затруднило, ако не и невъзможно, останалите ваксини да участват хора в изпитанието си“, каза Фочи.

През последните седмици започнаха мащабни клинични изпитвания на водещите кандидати за ваксина от Moderna Inc (MRNA.O), Pfizer Inc (PFE.N) и AstraZeneca Plc (AZN.L), които целят да запишат десетки хиляди доброволци. Джонсън и Джонсън (JNJ.N) миналата седмица заявиха, че се надяват да включат 60 000 субекти в своето изпитване за ваксина фаза III.

 Тръмп изрази опасения относно политизирането на процеса на одобрение на регулаторите, като в неделя обяви разрешение за спешна употреба на плазма от възстановени пациенти с COVID-19 за лечение на настоящи пациенти, преди ползите от тях да бъдат оценени при рандомизирани, плацебо контролирани клинични изпитвания.