Температурите в Арктическия кръг вероятно са ударили рекорд за всички времена, откакто се следи времето тази събота.  Тогава в сибирския град Верхоянск са регистрирани 38С (100F).

Въпреки че записът все още не е проверен, за да се впише официално,  ако това се потвърди то означава, че съботния ден в града са били  с 18 градуса повече от средната максимална дневна температура през юни, съобщава BBC.

Горещото лятно време не е рядкост в Арктическия кръг, но през последните месеци се наблюдават необичайно високи температури. Смята се, че Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за света. Върхоянск, където живеят около 1300 души, седи точно в Арктическия кръг, в отдалечен Сибир. Има екстремен климат с температури, които през януари се понижават  до -42 ° C, а след това през юни достигат неповее от  20 ° C. Но упоритата гореща вълна тази година в Арктическия кръг притесни метеоролозите.

През март, април и май службата за изменение на климата в Коперник съобщи, че средната температура е била около 10 ° С над нормата.

"Целогодишните температурни рекорди се нарушават по целия свят, но Арктика се затопля по-бързо, отколкото където и да е другаде на Земята", заяви д-р Дан Мичъл, доцент по атмосферни науки в университета в Бристол.