Исторически съдебен процес започва днес в Париж. Общо 14 души ще отговарят за връзка с атентатите срещу редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“ и еврейския магазин през януари 2015 г., когато загинаха 17 души. 

Всичко около този процес е безпрецедентно – мерките за сигурност, но и очакванията.

Тримата терористи бяха убити по време на атентатите и днес само обвинените в съучастие могат да разкажат истината или да я премълчат. 

Близките на жертвите влязоха днес в съдебната палата, за да видят за първи лицата на обвиняемите. Всички обаче са с маски, заради коронавируса. 

За 50 дни съдът ще изслуша десетки адвокати и свидетели.

Безпрецедентно, целият съдебен процес за първите от серията атентати, които разтърсиха Европа през последните 5 години, ще бъде сниман. 

„Това е исторически процес. Фактът, че ще се снима, е изключение в цялата френска съдебна система. Но за историята, за свобода на словото срещу религиозната нетолерантност, този видео материал ще е изключително ценен за защитниците на правото ни да се изразяваме свободно“, смята Кристоф Делоар, генерален директор "Репортери без граници". 

На седми януари 2015 г. братята Куаши екзекутират 12 души в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Едбо“. На излизане от сградата убиват и един полицай. 

Незначителна пътна катастрофа вероятно осуетява незабавната им следваща масова атака. 

„Мотивът за престъплението на фанатиците е нашата свободата, защото те ненавиждат свободата, не я понасят. И единственият отговор, на който те са способни е смъртта“, смята адвокатът на „Шарли Ебдо“ – Ришар Малка. 

Братята Куаши са убити от антитерористите в парижко предградие 48 часа по-късно, докато в самия Париж третият атентатор държи заложници в еврейски магазин. Преди да бъде убит от специалните части, той екзекутира още четирима души.В деня на откриването на процеса, „Шарли Ебдо“ публикува на първа страница същата карикатура на пророка Мохамед, която предизвика атентатите преди 5 години.