47 цивилни са убити, а 222 са в настанени в болница със сериозни наранявания в Азербайджан след военните действия от страна на Армения. Това сочат данните към 18.00 ч. на 15 октомври, оповестени от Посолството на Азербайджан в България.

Публикуваме документа без редакторска намеса:

От 27 септември 2020 г. въоръжените сили на Армения безразборно се насочват към цивилното население, частните къщи и друга цивилна инфраструктура по линията на контакт и в регионите, разположени далеч от зоната на конфликта, като грубо нарушават своите задължения по международното хуманитарно право, включително Женевската конвенция от 1949 г. и допълнителните протоколи към нея.

Освен това, въпреки хуманитарното прекратяване на огъня, договорено по време на срещата на външните министри на Република Азербайджан и Армения в Москва с посредничеството на Руската федерация, въоръжените сили на Армения продължават да атакуват жилищните райони и цивилната инфраструктура в Азербайджан.

На 15 октомври въоръжените сили на Армения умишлено обстрелват с тежка артилерия жилищните райони в районите на Агдам, Агджабади, Горанбой и Тертер.

Рано сутринта Агдам е подложен на интензивен ракетен и артилерийски обстрел от различни посоки. Шахсувар Валиев (1969) и Роман Мусаев (1979) са ранени в резултат на обстрела, който е ударил техните частни къщи в селището Биринджи Бахарли в Агдам.

По-късно въоръжените сили на Армения умишлено обстрелват градското гробище на Тертер, докато е била организирана церемония по погребение. В резултат на това нападение са убити 4-ма цивилни - Парвиз Оруджов (1989), Васиф Рустамов (1962), Шакир Заманов (1988), Исгандар Амиров (1967), а четирима други  са  хоспитализирани с различни наранявания.

Към 15 октомври бяха убити общо 47 цивилни, включително деца и възрастни хора, 222 цивилни са хоспитализирани със сериозни наранявания. 1592 частни къщи, 79 жилищни сгради и 290 цивилни инфраструктури бяха повредени и станаха неизползваеми в резултат на безразборните въоръжени атаки на Армения.