Американските военновъздушни сили са прехванали днес четири руски разузнавателни самолета Ту-142 на 120 км от щата Аляска. Това съобщи Северноамериканското военновъздушно-космическо командване НОРАД (NORAD), цитирано от Франс прес. Изтребители F-22 са прехванали четирите руски самолета в идентификационната зона за въздушна отбрана на Аляска на 27 юни, посочва командването в комюнике, предава БТА.

Идентификационната зона за въздушна отбрана (Adiz) е периметър, в който въздушният трафик се наблюдава от армията на една или няколко страни, извън националното въздушно пространство, за да има време за допълнителна реакция в случай на враждебна маневра. САЩ имат четири такива зони, а десетина други страни също са създали такива. В Аляска този периметър се простира на около 320 км от брега. В съобщението на НОРАД е посочено, че руските самолети се приближили на по-малко от 65 морски мили (120 км) южно от Алеутските острови на Аляска и са останали в идентификационната зона близо 8 часа.

Командването уточнява, че те не са навлезли в американското въздушно пространство. Руското отбранително ведомство съобщи, че седем самолета за борба с подводници Ту-142МК са извършили днес планови полети над акваториите на Баренцево и Норвежко море и над неутрални води в северната част на Тихия океан. В отделни участъци от маршрутите те са били съпроводени от изтребители F-16 на норвежките ВВС и F-22 на ВВС на САЩ. Три от руските самолети са летели над Баренцево и Норвежко море, а четири - над неутрални води в северната част на Тихия океан.

Руското министерство на отбраната отбелязва, че полетите са изпълнени в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство без нарушаване на границите на други държави. За четвърти път този месец САЩ прехващат руски самолети близо до Аляска. На 29 май руското министерство на отбраната публикува снимки, на които се вижда как два американски бомбардировача В-1 са прехванати от руската противовъздушна отбрана, след като прелетели над Балтийско и Черно море близо до Русия.