Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната пътници от днес във връзка с пандемията от COVID-19. Британският вътрешен министър Прити Пател заяви, че законът цели да защити общественото здраве от заплахата от случаи на внос на коронавирус.

Но някои отрасли като туризма и авиоиндустрията предупредиха, че ще бъдат силно засегнати от новите правила.

От днес пътниците, пристигащи със самолет, ферибот или влак - включително граждани на Обединеното кралство, ще бъдат помолени да предоставят адрес, където ще се самоизолират, съобщава BBC.

Всеки, който пристига от Република Ирландия, Каналските острови или остров Ман, не трябва да попълва формуляра или да подлежи на карантината.

Всички останали пътници могат да бъдат глобени със 100 британски лири, ако не попълнят формуляра за "обществено здравеопазване на пътници".

Ако не успеят да предоставят адрес, правителството ще организира настаняване за сметка на пътника. Ще има и проверки, за да се установи дали се спазват правилата.

Подлежащите на задължителната карантина не трябва да ходят на работа, училище или да посещават обществени места, както и да имат посетители.

Преминаващите транзитно през страната, както и медицинските работници са освободени от 14-дневната самоизолация.