Испанската полиция издирва нов главен заподозрян за терористичната атака в каталонската столица Барселона, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. По данни на вестник El Mundo, който цитира полицейски източници, става въпрос за 17-годишния Муса Оукабир, по-малкия брат на Дрис Оубабир, който бе задържан от властите в четвъртък.

Смята се, че заподозреният е избягал пеша след нападението. Непълнолетният Муса, според доклада, е откраднал паспорта на брат си и е наел ван под негово име. Дрис Оукабир също потвърди това пред полицията.

Организаторите на терористичните атентати в Барселона и Камбрилс са планирали още едно нападение, което е предвиждало взривяването на газови бутилки. Това съобщиха каталунските следователи, цитирани от БГНЕС. По техни данни терористичната клетка, за която се предполага, че стои зад кървавите нападения, се състои от най-малко 8 бойци.

Припомняме, че вчера на централна туристическа улица ван прегази и уби 13 пешеходци, като рани над 100 души, 15 от които са в критично състояние. Сред убитите и ранените има и съвсем малки деца. Колата се е движела около 600 метра на зигзаг с 80 км/час. Полицията обяви четвърто ниво на заплаха от терористична атака. При второ терористично нападение същата нощ, при което беше направен опит автомобил да бъде използван като оръжие, бяха ранени още няколко души. Това се случи в туристическия град Камбрилс, на около 100 км от Барселона.