От сутринта на 26 ноември, когато в Албания беше регистрирано разрушителното земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, до днес са регистрирани 1300 по-малки земетресения в Дуръс и други части на страната, заяви албанският сеизмолог Рапо Ормени.
Той добави, че това е нормален процес, необходим за освобождаване на земната енергия след основния трус, пише Bulnews.bg.

"Хората трябва да свикнат със земетресенията, въпреки че не са преживели толкова силно земетресение като това, което разтърси страната на 26 ноември за последните 40 години", каза Ормани.

След силния трус миналата седмица най-засегнат беше град Дуръс. Над 50 души загинаха и около 2000 бяха ранени. Кметицата на града пък подаде оставка заради изявление, което предизвика вълна от възмущение. В интервю по телевизията тя неволно коментира, че трусът е взел „само” 50 жертви.

Трябва да се има предвид, че вчерашните три следобедни труса са били с магнитуд от 5 по скалата на Рихтер, като от вторичните трусове 25 са били с мощ от 4 по Рихтер, 130 – от 3 по Рихтер.

„Нормално е енергията да се отделя от сеизмичната зона. Необходимо е освобождаване на енергията. Няма причина хората да изпадат в паника”, каза Ормен.

Последните земетресения не са причинили щети.

Припомняме, че днес Албания беше разтърсена от ново земетресение, този път от 4,3 степен по скалата на Рихтер. То е регистрирано в 9:26 ч. местно време, на 25 км северозападно от столицата Тирана и на 10 км от град Вора. Огнището е на дълбочина 10 км.