Повече от 1000 полета са отменени от и до Пекин днес, след като 27 квартала са блокиране, а училищата са затворени, заради ново огнище на коронавирус.

Общо 1 255 полета са бракувани на летищата в Пекин, в столицата и Даксинг, което отнема почти две трети от обичайния им график, тъй като Китай налага драстични нови ограничения за пътуване.

27 квартала са в режим на блокиране съв задължителни проверки на температурата. На жителите им е забранено да напускат града напълно, докато други не могат да напуснат Пекин, без първо да бъдат тествани.

Детските градини, началните училища и гимназиите в Пекин бяха затворени. Някои ресторанти, барове и нощни клубове също не работят, заради опасения от пълномащабно затваряне.

Здравните служители съобщиха за още 31 нови случая в града днес, което доведе до общо 137 в рамките на пет дни. 

Избухването на втората вълна е свързано с масовия пазар за храни Xinfadi, където всеки ден се търгуват хиляди тона месо, плодове и зеленчуци, а един квартал близо до пазара вече е на най-високо ниво за тревога.

Пазарът, който вече е затворен, е много по-голям от пазара за морски дарове в Ухан, където избухна първата партида случаи на коронавирус в края на миналата година, и от където заразата може да е преминала за първи път при хора.

Снимка: Dailymail