Най-малко 12 са убитите при силното земетресение в Егейско море днес. Това съобщават турските власти. Над 400 са ранените, а 79 души са били спасени изпод развалините на рухналите сгради. Те са общо 12, предават световни агенции. 

Спасителните акции продължават и към този момент. Съобщава се и за над 84 вторични труса. 

Припомняме, че Измир и остров Самос пострадаха най-тежко от земетресението, което стана малко след 13:00 часа българско време. Той се усети по високите етажи в София, Пловдив и други градове в 13:51. В 14:02 е имало втори трус 4,8 по Рихтер, отново край гръцките острови. Малко по-късно земетресение от 5.1 по Рихтер разтърси Кушадасъ. Властите предупредиха, че са възможни вторични трусове с магнитут до 5. Възможно е леки трусове да има през следващите седмици. 

На гръцкия остров са загинали двама тийнейджъри. Те са били затиснати от стена на къща, рухнала по време на труса. По информация на посолството ни в Атина летището на Самос е затворено, а Гражданска защита предупреждава жителите на острова да избягват крайбрежните райони.

В българските дипломатически и консулски представителства в Турция не са постъпили сигнали от бедстващи български граждани. Установен е контакт с местните власти и с дружествата на изселниците в Измир. По информация от общинските власти в Измир, в квартал Борнова, където живеят значителен брой лица с двойно гражданство (българско и турско), към момента няма данни за жертви.