Ураганът „Харви“ удари бреговете на щата Тексас с проливни дъждове и вятър със скорост от около 60 м/с, предадоха агенциите, като се позоваха на американския Национален център за наблюдение на ураганите. Стихията се движи на северозапад към вътрешността на щата със скорост от около 3,6 м/с. Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви извънредно положение на територията на 30 южни окръга на щата.

Американският президент Доналд Тръмп утвърди с подписа си налагането на мярката още докато стихията се движеше към щата. В съобщение в „Туитър“ той заяви, че по този начин „ще може да се окаже цялата възможна държавна помощ“. 

В зоната на извънредното положение живеят над 4,5 млн. души. В най-малко осем окръга е обявена задължителна евакуация, а в други тя е с препоръчителен характер. Властите в Тексас обаче не могат да кажат колко хора са напуснали домовете си.

Рано тази сутрин наше време американският Национален център за ураганите обяви, че „Харви“ е достигнал четвърта степен, предаде АП. Синоптиците го определиха като „животозастрашаваща буря“. Според тях дъждовете може да предизвикат големи наводнения, а ураганните ветрове крият опасност от щети за домовете. Някои райони може да останат без електричество за няколко седмици. В няколко окръга на щата е възможно да паднат валежни количества в общ размер до 900 мм.

„Харви“ е най-мощният ураган, обхващал територията на САЩ за последните 12 години. През 2005 г. ураганът от максималната пета степен „Катрина“ връхлетя крайбрежието на Луизиана, разрушавайки голяма част от град Ню Орлиънс.