Коронавирус и избори - това бяха ключовите думи през тази година. Новините обаче далеч не се сведоха до това. 2020-та бе година на раздели, на финансови и политически сътресения и загуби. Също така, тя бе и годината на технологиите, онлайн обучението, звездните бебета и годината, в която Том Круз обави, че ще участва в първия филм, заснет извън територията на Земята. 

Едно от най-коментираните събития бе изборната победа на Джо Байдън. Новият американски президент спечели оспорван вот в началото на ноември, а след това си осигури 306 в Избирателната колегия срещу 232 гласа за настоящия президент Доналд Тръмп.

Заклет демократ, той става най-възрастният държавен глава в историята на САЩ. Той е със 79 дни по-възрастен от Роналд Рейгън, който напуска президентския пост през 1989 г. малко преди 78-ия си рожден ден. 

Байдън е юрист по образование, а през 1972 година става един от най-младите законодатели в страната. Тогава, едва 30-годишен, е избран за сенатор. На този пост той се концентрира върху изтеглянето от Виетнам, околната среда, гражданските права и „промяната“. Байдън е преизбиран за поста през годините 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002. Така се превръща в най-дългогодишният сенатор от щата Делауеър.

Тази година демократът участва в президентска надпревара за трети път. За първи път това се случва през 1987 г. Тогава той е смятан за доста силен кандидат, но е обвинен, че е плагиатствал от речта на лидера на британските лейбъристи Нил Кинък и това проваля кампанията му. За втори път сенаторът обявява кандидатурата си в края на януари 2007 г., но година по-късно, след като получава само 1% от делегатите в щата Айова, отново се оттегля.

Поражението не бе посрещнато лесно от Тръмп, който оспорва резултатите от изборите в ключовите щати. От щаба му неколкократно съобщаваха за "безпрецедентна изборна манипулация", но така и не доказаха твърденията си. Съдът поряза всички претенции на настоящия лидер, който ще трябва да предаде властта на Байдън на 20 януари. 

Кой е Джо Байдън и какво да очакваме от 46-ия президент на САЩ?Байдън става най-възрастният държавен глава в историята на Съединените щати

Новият американски президент и севернокорейският диктатор Ким Чен-ун бяха най-търсените личности в Гугъл през изминалата година.

В края на месец април в Китай и Япония се разнесе вестта, че севернокорейският лидер е в критично състояние и най-вероятно вече е починал. В действителност, Ким Чен-ун тънеше в неизвестност в продължение на месеци. Според медиите в Китай, седмица преди "кончината" му, Ким е бил посетен от китайски лекари. 

Междувременно вицепрезидентът на новинарски канал в Хонконг Шиджиан Синдзу е заявила, че той е мъртъв, позовавайки се на "много сериозен източник". 

През следващите няколко дни медиите започнаха да гадаят каква е причината за смъртта на лидера, чиято възраст никой не знае, и кой ще го наследи. Появиха се съобщения, че сестра му Ким Е-чжон поема властта, тъй като той е зле. Мистерията стана още по-голяма, когато Ким Чен-ун не се появи на празника на Корейската армия. Разнасянето на вестта, че влакът на Ким Чен е бил забелязан в района на вилата му само развихри въображението на мнозина. 

В крайна сметка, той се появи публично 20 дни, след като изчезна от публичното пространство, и около седмица след "смъртта" си. Ким преряза лентата при откриване на фабрика за торове в Сунчон. Според информацията появата му била посрещната с бурни възгласи "ура". 

Ким Чен Ун е жив, появи се на публично мястоСевернокорейският лидер преряза лентата на нов завод

В първите дни от 2020 година светът бе скандализиран от новината за Мегзит. Вестта, че принц Хари и Меган Маркъл се оттеглят от кралския двор с намерението да станат финансово независими, нямаше прецедент до този момент. А, според слуховете, тя никак не се е понравила на кралицата. Новината бе официално оповестена, след като двамата се завърнаха от Лос Анджелис. Там те прекараха коледните празници с майката на Меган, вместо с кралското семейство. 

Преди официално да изоставят живота си като кралски особи, херцозите на Съсекс се завърнаха във Великобритания през март, за да се сбогуват и да дообсъдят своята дългоочаквана свобода със семейството си. Оттогава насам те не са се виждали с кралицата. 

Херцозите се отказаха от дяла си от кралската субсидия. По-голямата част от издръжката им обаче идва от принц Чарлз и от херцогството Корнуол, което е частно имение, ползвано от 15-и век. Освен земите - 53 000 хектара, към него има и финансови инвестиции. Активите му през 2018 г. -2019 г. са почти милиард лири, а печалбите - над 20 милиона лири. 

Известно време Хари и Меган живяха във Ванкувър. През лятото двамата закупиха имение в Санта Барбара, Калифорния. Новият семеен дом струваше 8 млн. лири и бе купен с помощта на принц Чарлз. Решението си двамата обясниха с желанието си за повече лично пространство. През следващите няколко месеца Меган и Хари настояваха да бъдат оставени на спокойствие и дори се заканиха да съдят няколко таблоиди, заснели сина тях и сина им в обитаваната от тях къща. Затова и новината, че двамата ще се снимат в риалити, която бе обявена в края на септември, не се прие особено добре. 

Не е ясно къде двамата ще посрещнат Нова година, но според западните медии те трябва да се завърнат във Великобритания за пръв път до дни. Причината е, че стартира делото срещу една от водещите медии, което херцозите заведоха заради изнасяне на невярна информация. 

Първите дни на 2020 бяха белязани от огромна трагедия.  На 26 януари си отиде от този свят един от най-великите баскетболисти. Легенда на ЛА Лейкърс Коби Брайънт загина след падане на хеликоптер. 41-годишният Коби е сред жертвите в трагедия с паднал хеликоптер в Калабасас, Калифорния. Той е пътувал заедно с още 4-ма души с частния си хеликоптер, като няма оцелели в катастрофата. Впоследствие стана ясно, че сред пътниците е била една от дъщерите на Коби - Джиана. Двамата са пътували за тренировка до академията на Коби в Thousand Oaks до Лос Анджелис, когато хеликоптерът се разбил. 13-годишната Джиджи също вървеше по стъпките на своя баща и активно се занимаваше с баскетбол.

Брайънт оставя съпругата си Ванеса и другите си три дъщери - Наталия, Бианка и новородената Капри. Роденият във Филаделфия Коби прекара цялата си 20-годишна кариера в тима на ЛА Лейкърс, с който спечели 5 шампионски титли в НБА и има 18 участия в Мача на звездите, преди да се оттегли от активния спорт през 2016 година. Той е първият гард в историята на НБА, играл в продължение на 20 сезона. Двукратен олимпийски шампион със САЩ от Пекин 2008 и Лондон 2012.

Целият свят скърби за легендата Коби БрайънтБаскетболната икона загина в катастрофа с частния си хеликоптер снощи, заедно с една от дъщерите си

Дни след черната вест бяха регистрирани и първите случаи на коронавирус в Европа. На 28 януари бяха обявени трима заболели във Франция и един в Германия. На следващия ден бе регистриран случай на вируса във Финландия, като съмнения за него имаше и в Румъния. На 31 януари Италия обяви извънредно положение, след два потвърдени случая в страната и 6 000 блокирани пътници на круизен кораб. Въпреки бързата реакция обаче, страната бе една от най-потърпевшите в Европа. Тя продължава да държи черния рекорд по брой починали - 73 604.

Общо на Стария континент са регистрирани 23 370 447 положителни проби за Ковид-19. Най-много са случаите в Русия - 3 131 550. Жертвите са 538 186 души. Според данните към днешна дата излекуваните са близо 11 500 000. Малко над 11 360 000 са активните случаи, а 27 202 от заразените са в тежко или критично състояние. 

През следващите месеци държавите наложиха почти пълен локдаун, здравната система бе пред колапс, а хората се отдадоха на истерично пазаруване и презапасяване с хранителни продукти и тоалетна хартия, макар че повечето от тях бяха останали без доходи. 

Финансовите пазари се сринаха, веднага щом влязоха в сила първите ограничителни мерки срещу коронавируса. В началото на март Уолстрийт преживя най-тежката си криза от 2008 година насам. Стойността на акциите падна, след като Конгресът на няколко пъти не можа да се споразумее за финансова инжекция о за отслабената от коронавируса американска икономика.

По-рано европейските борси също отчетоха загуби на фона на все по-твърдите мерки срещу пандемията. Последва нов подем, който обаче анализаторите отчетоха като твърде рязък. Той доведе до втори срив в началото на септември. 

Големите компании отчетоха най-ниските стойности на акциите си в началото на месец март. Това доведе до спад в цената на долара. 

Последва и рекорден спад в цената на петрола, който достигна най-ниското ниво за първи път от 1999 г. насам. Според анализаторите то се дължеше на продължителното натрупване на петрол на фона на спадащото търсене поради разпространението на коронавирусната инфекция в света.

Епидемията доведе и до дългоочакван спад в цените на горивата. В Пловдив газта достигна 65 стотинки, а бензинът падна под 1.50 лв.

Фармацевтични компании от цял свят се втурнаха в надпревара за разработване на ваксина срещу новия вирус. Броят на потенциалните ваксини е над 80, а сред тях е и тази, която се разработва от БАН. "Шампион" в надпреварата стана "Пфайзер", а първите имунизации в Европа бяха направени в третия ден на Коледа. Новината, че има разработена ваксина с 90-процентова ефективност, бе обявена в началото на месец декември. Дни по-късно бе съобщено, че компанията "Модерна" също е разработила ефикасна ваксина. До ефективна формула достигна и гигантът "Астра Зенека", която обяви намерението си да комбинира своята ваксина с руската "Спутник". Междувременно, преди дни започна масовата ваксинация в Русия. Ваксината бе доставена в болниците още в началото на септември, а в тестовете се включиха 40 000 души. Властите обаче побързаха да обявят, че има разработена ефективна ваксина, още през лятото, когато тестове бяха проведени едва върху стотина души. 

Ваксината направи милиардери шефовете на BioNTech и ModernaФорбс включи ръководителите на фармацевтични компании BioNTech и Moderna в списъка с 50 нови милиардери

Годината бе белязана от протести по цял свят, които на места прераснаха в масови безредици. Най-масовите от тях обаче не бяха свързани с пандемията и ограничителните мерки.

В края на месец май чернокожият Джордж Флойд бе убит по време на арест. Афроамериканецът е бил заподозрян, че се опитва да си купи цигари с фалшива банкнота. В публичното пространство изтекоха кадри, на които се вижда как униформеният Дерек Шовин е сложил коляното си върху врата на Флойд, който е повален на земята. 

Инцидентът отприщи вълна от протести в Минеаполис, където се случи зверството. Демонстрации имаше в цяла Америка, а впослествие - във Великобритания и други европейски страни. Те бяха под надслов "Черните животи имат значение". 

Напрежението през следващите месеци ескалира до сблъсъци с униформени, подпалени автомобили и разбити магазини. От градския съвет в Минеаполис дори съобщиха, че възнамеряват да разпуснат полицейското управление и да потърсят алтернативен начин за осигуряване на обществения ред. 

Четирима вече бивши полицаи са с обвинения за смъртта на Флайд. Шовин е обвинен в убийство втора степен и бе пуснат под гаранция от 1 милион долара. Очаква се процесът да стартира през март 2021 година. 

За съжаление, убийството на Джоржд Флойд не бе единичен случай. Последва смъртта на Бриона Тейлър, Ришард Брукс и Джонатан Прайз, които предизвикаха нова вълна от протести по цял свят. 

Продължителната изолация също отприщи масово недоволство през втората половина от годината. В началото на месец октомври хиляди представители на развлекателния бранш протестираха в Милано. Ресторантьори, собственици на клубове, хора на изкуството и други представители на бранша се обявиха против строгите мерки, които правителството налага заради новата вълна на коронавируса. Те настояваха за дискусия с властите и начертаване на общ план за справяне с кризата.

Впоследствие и останалите страни от Западна Европа обявиха, че затягат мерките и отново затвориха част от бизнеса. Последваха масови протести в Германия, Франция, Испания и други държави. 

Коронавирусът обаче постигна това, което някои правителства се мъчеха с години - дигитализира обучението. За броени дни у нас и по света бе създадена органезация учениците и студентите да преминат на онлайн обучение, а работниците - на хоум офис. На фона на спрелия туризъм, отново се заговори за космически такъв, като Илон Мъск обяви, че ще реализира идеята за такива полети още догодина. 

Това се случи след успешното кацане на първия частен полет в Космоса. Капсулата "Дракон", собственост на компанията "СпейсЕкс", успешно се скачи за Международната космическа станция на 27 май.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли бяха се присъединиха към екипажа от един американец и двама руснаци, след като успешно скачиха совалката "Дракон" към МКС.

Скачването бе наблюдавано на живо от хиляди по целия свят и се превърна в едно от знаковите събития на годината. 

НА ЖИВО: Бенкен и Хърли се присъединиха към екипажа на Международната космическа станцияДвамата ще прекарат 4 месеца в Космоса

А в края на годината в орбита се озова и първият 6G сателит, изстрелян от Китай. Целта бе тества най-новата технология, която ще даде старт на шестото поколение на комуникациите. 

На 4 август 2020 Бейрут бе разтърсен от силна експлозия. Над 172 души загинаха, а поне 300 000 останаха без дом. Ранените бяха около 6 000.

Цели райони от ливанската столица бяха разрушени. Трагедията съвпадна с дълбоката финансово-икономическа криза в Ливан. Впоследствие стана ясно, че експлозията е причинена от 2750 тона амониева селитра, които са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години. Първоначалните следствени действия са установили години на бездействие и небрежност по отношение на съхранението на силно взривоопасния материал.

В следващите дни жителите на Бейрут излязоха по улиците, за да поискат оставката на правителството. Последваха масови безредици, щурм на министерства и сблъсъци с полицията. Впоследствие заваляха министерски оставки. По-рано този месец стана ясно, че ливанският премиер Хасан Диаб е с повдигнато обвинение заради експлозията на пристанището. Клиенти на Темида стават и бившият финансов министър Али Хасан Халил и бившите министри на благоустройството Гази Зайтер и Юсе Фенианос, които са обвинени в престъпна небрежност. 

Светът не остана безразличен към съдбата на Бейрут. Помощи за милиони евро и хуманитарна помощ пристигна в Ливанската столица. Страната обаче ще се възстановява с години. 

Над четвърт милион евро помощ за Бейрут, щетите - за 15 милиарда долара15 държави обещаха финансова и хуманитарна помощ

Краят на месец септември бе белязан от нов изблик на агресия между Армения и Азербайджан. Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах съобщиха, че Азербайджан е започнал офанзива срещу тях и че са нанесли тежки загуби на неговата армия. И двете страни докладваха за жертви. 

Ден по-късно двете страни се обвиниха взаимно за обстрел с ракети и артилерийски огън в мирните селища, включително и столицата на Карабах Степанакерт. От Баку съобщиха и за убити цивилни. Само след три дни броят на жертвите от двете страни достигна 100 души. 

Конфликтът предизвика реакция от страна на международната дипломация. САЩ, Франция и Русия се включиха в мирните преговори. На 10 октомври - 2 седмици след началото на атаките, бе обявено и примирието. Боевете трябваше да спрат, за могат етническите арменски сили в Нагорни Карабах и азербайджанските сили да разменят затворници и мъртви военни. Веднага обаче двете страни започнаха да се обвиняват взаимно в това, че са го нарушили. 

Седмица по-късно последва втори опит за прекратяване на огъня. Двете страни се бяха споразумели да прекратят огъня в 20:00 часа на 17 октомври. Само четири минути след 20:00 часа обаче говорителят на арменското Министерство на отбраната съобщи, че Баку е изстрелял ракети. Малко по-късно Азербайджан обвини Ереван, че е нарушил премирието две минути по-рано. 

Докато двете правителства си разменяха обвинения, броят на загиналите на бойното поле достигна почти 1 000 души. В крайна сметка, на 10 ноември бе постигнато нелеко споразумение, със съдействието на Москва. Според условията непризнатата Нагорно-Карабахска република няма да спре да съществува, но в териториите ѝ вече няма да влизат районите, отвоювани от Азербайджан тази година. Армения пък връща на Азербайджан всички територии, които не са в състава на Нагорно-Карабахската автономна област през съветско време, овладени през 90-те години на миналия век. Руски сили, разположени в района, ще гарантират мира. 

Арменци от Нагорни Карабах палят домовете си, преди да ги напуснатАзербайджан запазва завоюваните територии

Месец преди края на 2020 година, светът се сбогува с още една легенда. На 25 ноември футболната легенда Диего Марадона бе намерен мъртъв в дома си. Легендарният аржентинец си отиде на 60 години, след като последните месеци бе във влошено здравословно състояние. Две седмици по-рано Марадона претърпя успешна мозъчна операция за премахване на хематом. 

Диего Марадона е роден на 30 октомври 1960 година. Заедно с Краля на футбола Пеле той получи наградата на ФИФА за един от двамата най-велики футболисти на 20 век, която бе връчена през 2012-а. В самата анкета на сайта на централата той обаче бе безапелационният победител с 53.6% от гласовете на хората.  През 21-годишната си кариера като футболист играе за Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс (два пъти), Барселона, Наполи, Севиля и Нюелс Олд Бойс.

В клубната си кариера записва 491 мача, в които отбелязва 259 гола. Участва на четири световни първенства от 1982 до 1994, като през 1986 година става световен шампион, а през 1990 – вицешампион. На Мондиал '86 получава и Златната топка за най-добър футболист на турнира. Изиграва 91 мача за Аржентина, в които вкарва 34 гола. От 1986 г. е капитан на националния отбор. Слага край на славната си футболна кариера през 1997-а, на 37-ия си рожден ден. 

За последно Марадона работеше като старши треньор на Химнасия и Есгрима от ноември 2019 година насам.

В периода 2008-2010 година той беше и селекционер на аржентинския национален отбор по футбол.

В памет на легендата в Аржентина бе обявен ден на национален траур. 

5 от най-великите голове на Диего МарадонаШедьовърът в "Ел Класико” срещу Реал Мадрид

А в навечерието на Коледа в ЕС се случи истинско чудо - сделката за Брекзит. Европейските лидери сложиха край на деветмесечни преговори, а новината бе посрещната в Брюксел със смесени чувства. 

Търговската сделка влиза в села от 1 януари 2021 одина. Парламентът на Великобритания я гласува вчера. 

Тъжен ден за Великобритания и ЕС, въпреки облекчението от сделкатаДосега съюзът бе организацията, към която хората искаха единствено да се присъединят, но не и да я напуснат