Един от най-великите футболисти на всички времена Диего Армандо Марадона почина през ноември на 60-годишна възраст. Със сигурност кончината на Дон Диего ще бъде актуална тема за дълго време напред, тъй като в случая говорим за една от най-големите фигури в историята на спорта изобщо. 

Приживе гениалната “десетка” спечели световната титла с родината си Аржентина, а освен това покори и италианската Серия А с любимия си Наполи. В кариерата му има още престои в испанската Ла Лига с екипите на Барселона и Севиля, но със сигурност изявите му в Италия са неговият най-силен отпечатък в европейския футбол. 

В този материал ще ви представим пет от най-запомнящите се голове в кариерата на Марадона. Това е един страхотен начин да подобрите настроението си, докато планирате следващите си залози в Palmsbet

“Голът на века”

Само четири минути след гола си с ръка срещу Англия на Световното първенство през 1986 година, Диего Марадона бележи т.нар. “Гол на века”. Аржентинецът вкарва второто си попадение в срещата, след като преминава през половината отбор на островитяните. Марадона стартира рейда си от половината на своя тим, преди да завърши с феноменално и рядко срещано изпълнение. 

“Божествения” пряк-свободен удар

Освен световната титла с Аржентина, най-запомнящите се постижения на Дон Диего са двете шампионски титли в Серия А с Наполи. По това време конкуренцията в Калчото е жестока, но Марадона успява да вдъхнови неаполитанците на два пъти по пътя към златните медали. През 1985 година той бележи запомнящ се гол от пряк-свободен удар срещу един от основните конкуренти на Наполи - Ювентус на френската легенда Мишел Платини. 

Голът от дистанция срещу Верона

Диего Марадона успява да отбележи 115 гола с екипа на Наполи, а едно от най-добрите му попадения е при победата с 5:0 над Верона в Серия А. Тогава аржентинският гений изненадва противниковия вратар със забележителен изстрел от дистанция, който хваща вратаря на веронци неподготвен. Преди това Диего успява да укроти топката по впечатляващ начин, преди да накара “Стадио Сан Паоло” да “изригне” в див екстаз. 

Шедьовърът в “Ел Класико” срещу Реал Мадрид

Престоят на Марадона в Барселона не е това, което може би самият той и феновете са очаквали, но в определени моменти аржентинецът показва своите гений и брилянтност. Един от тези моменти е “Ел Класико” срещу Реал Мадрид, когато Дон Диего вкарва запомнящ се гол. “Десетката” прави дълъг рейд с топката, след което финтира първо вратаря, а след това и един от защитниците на “лос меренгес”. Публиката на “Сантяго Бернабеу” няма друг избор, освен да започне да аплодира звездата на големия враг. 

Рейдът срещу Белгия

Диего Марадона вдъхновява Аржентина за световната титла през 1986 година, като той прави не едно или две запомнящи се изпълнения. Едно от тях със сигурност е попадението му срещу Белгия. Тогава Диего отново демонстрира невероятното си умение да дриблира, минавайки през защитата на “червените дяволи”, завършвайки с голов изстрел по посока мрежата. За него това е втори гол в срещата и още едно изпълнение с марката “Марадона”.